Ръководството на френската банка Societe Generale SA планира мащабни уволнения в с воя инвестиционен бизнес. Целта е да се съкратят разходите на финансовата група, съобщава Bloomberg, позовавайки се на сви информиран5и източници.

Под заплаха от съкращаване, според източниците на агенцията, могат да попаднат стотици или даже хиляди сътрудници. Уволненията ще засегнат включително спомагателен персонал от подразделението за глобално банкиране и инвестиционни решения GBIS (global banking and investment solutions).

В момента в GBIS работят от порядъка на 20 хиляди души.

Societe Generale обмисля закриване на $4.7-милиардния си търговски бизнес

Societe Generale обмисля закриване на $4.7-милиардния си търговски бизнес

Descartes Trading вече не носи печалби заради повишената волатилност на пазарите

След слабите отчетни данни за четвъртото тримесечие на 2018 г., когато приходите на банката се съкращават 6,3% - до 5,93 млрд. евро, мениджмънтът на Societe Generale обяви планове за намаляване на разходите с 500 милиона евро на година.

Анализаторите смятат, че тази мярка ще засегне на първо място именно GBIS, чийто приходи са се свили с 6,9% - до 2,04 милиарда евро.

Акциите на Societe Generale поскъпват с 1,5% в началото на днешната борсова търговия. За последните 12 месеца пазарната капитализация на банката рухна с 45% - до 20,5 млрд. евро.