Френската банка Societe Generale обмисля закриването на търговията си със собствени средства на финансовите пазари, съобщават източници на Bloomberg. Новината идва само седмица след като големият й конкурент BNP Paribas реши да затвори търговските си операции.

Ръководителите на Societe Generale преразглеждат бъдещето на дъщерната Descartes Trading, която прави рискови инвестиции, използвайки средствата на акционерите си.

Банката може да реши да я затвори, тъй като компанията не успява да реализира печалби. Приходите от търговска дейност вероятно са спаднали с 20% през четвъртото тримесечие, когато повишената пазарна волатилност изненада много търговци.

Базираният в Париж кредитор вече затвори офиса в Хонконг в края на 2018 г., постепенно се изтегля от Източна Европа и отстъпва от някои търговски стратегии, казват източниците.

Societe Generale напуска България, купувач е собственикът на ДСК

Societe Generale напуска България, купувач е собственикът на ДСК

Сделката е съвсем близо до приключване, а вече са водени и разговори с БНБ, твърди Reuters

Мрачно тримесечие

Третата по големина банка във Франция заяви, че "предизвикателните" условия са довели до спад с около 10% на годишните приходи на пазарните й единици, а акциите й се понижиха с 5.4%.

Проблемите допълнително влошават мрачното тримесечие за френските банки. Кредиторите, традиционно известни със своите умения в сложните деривати, сега се борят с управлението на нарастващите рискове, докато търговската война и забавящите се икономики измъчват пазарите.

Регулаторите във Франция позволиха на банките в страната да продължат да търгуват със собствени средства след кредитната криза, въпреки че САЩ се стремяха да забранят практиката поради рисковете, които може да създадат за финансовата стабилност.

Но тези единици трябваше да се борят с нови правила, разходи и по-високи капиталови изисквания, докато волатилността през 2018 г. принуди ръководителите им да се чудят дали си струва да се отделят ресурси за тази дейност.

Societe Generale купува инвестиционния бизнес на Commerzbank

Societe Generale купува инвестиционния бизнес на Commerzbank

Френската банка засилва позициите си в Германия

Най-голямата френска банка BNP Paribas реши да закрие подразделението си за търговия - Opera Trading Capital, тъй като не успя да реализира печалба през миналата година в условията на нестабилност на пазара, съобщи Bloomberg миналата седмица. Подразделенията и двете банки трябваше да отговарят на специални изисквания, за да отговарят с френските правила след кризата.

Ограничените печалби и голямото потребление на капитал затрудняват банките да запазят търговските си единици и много от тях бяха затворени през последното десетилетие, казва Самуел Лопес Брисено, старши анализатор в Vanguard Asset Services.

"Много от американските банки вече го направиха, водени от правилото на Волкър. Европейските инвестиционни банки са склонни да се забавят", посочва Брисено.

Типичният банков търговец действа като посредник между купувачи и продавачи на активи, като им начислява комисионни за всяка сделка и се стреми да се възползва от колебанията в цените.

Societe Generale плаща $1,3 милиарда глоби

Нова огромна глоба за Societe Generale

По обвинения за подкуп на официални лица и манипулация на Libor

За разлика от това, частният търговец не разполага с клиенти и вместо това използва средствата на банката за залози на пазара. Практиката може да бъде доходоносна, но е рискована.

Descartes Trading, кръстено на френския философ от 17-и век, има 4.1 млрд. евро (4.7 млрд. долара) активи в края на 2017 г. Дружеството има капитал от 377 млн. евро, равен на около 4.5% от средствата на SocGen за глобални пазарни дейности и дейности за инвеститорски услуги.

Банката е преглеждала представянето на Descartes няколко пъти от създаването му. Дружеството, което има персонал в Париж и Лондон, има по-малко от 1 милион евро натрупана печалба между 2015 и 2017 г., сочат данните.

Проблемите на търговската компания усложняват проблемите пред главния изпълнителен директор на SocGen Фредерик Удеа, който се стреми да възстанови доверието на инвеститорите, след като банката е платила около 2.6 млрд. долара глоби миналата година, за да уреди няколко големи разследвания.

Société Générale плаща още €1,2 милиарда глоби

Société Générale плаща още €1,2 милиарда глоби

В следващите седмици може да бъде постигнато споразумение с Вашингтон