Френската банка Societe Generale е съвсем близо до продажбата на българския бизнес на унгарската OTP Bank, собственик на ДСК. Това твърди Reuters, цитирайки двама източници, близки до процеса. Очаква се френската институция да продаде бизнеса си и в Албания на OTP.

Продажбите са част от стратегията на компанията да се отърве от активи, които не са достатъчно големи или нямат потенциала за синергия в групата.

За напускането на Societe Generale се заговори още преди месеци, а в края на месец март т.г. става ясно, че банката собственик на българската ДСК има интерес да придобие активите. "Сделката (в България) е почти готова. Централната банка вече е провела първоначална среща с ДСК за нея", заявява един от източниците.

Очаква се официалното споразумение да бъде обявено съвсем скоро - може би дори до края на тази седмица.

Напуска ли банка Societe Generale България?

Напуска ли банка Societe Generale България?

През миналата година от финансовата институция загатнаха, че преосмислят присъствието си в ЦИЕ

Societe Generale Expressbank е седмата най-голяма банка по активи в България с 6,7 милиарда лева към края на юни, показват данни на Българската народна банка.

Източниците на Reuters не посочват данни за стойността на сделката в България, но един от посочва, че най-вероятно ще е близо до тази при продажбата на СИБАНК на групата KBC - 1,1 пъти общия капитал. За Societe Generale Expressbank той е малко над 720 милиона лева.

OTP контролира втората най-голяма банка в България - ДСК. Чрез сделката пазарният ѝ дял на база активи може да достигне 19% - близо или дори над това на първата банка у нас - Unicredit Bulbank.