За възможното преосмисляне на бизнеса на френската банка Societe Generale в държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), както и за евентуалното й излизане от българския пазар се говори от месеци насам. Засега официална информация за напускане на финансовата институция няма, но една нейна сделка говори за подобни намерения.

Още в началото на миналата година стана ясно, че банката възнамерява да преосмисли присъствието си в ЦИЕ. Тази информация излезе след като беше обявено, че хърватското й дъщерно дружество Splitska Banka ще бъде продадено на унгарската група OTP, която е собственик на ДСК у нас.

"Централна и Източна Европа е регион, в който Societe Generale вижда потенциал за бъдещ растеж", се казваше в официалното съобщение на финансовата институция тогава, като в него се посочваше още: "Societe Generale ще продължи да се възползва от възможностите за консолидация в ЦИЕ".

Безспорно регионът е ключов пазар за френската финансова институция, който генерира около 60% от приходите й от международни операции. Към миналата година 75% от тях пък се осигуряват от три основни пазара - Румъния, Чехия и Русия.

Извън тези три пазара остава въпросът дали другите в списъка от ЦИЕ ще останат собственост на банката. По-конкретно става дума за тези в България, Македония, Албания, Черна гора, Сърбия и Молдова. Като един от възможните купувачи за някои от тях се спряга вече споменатата OTP Bank.

OTP bank иска да купи "Сосиете Женерал Експресбанк" в България

Банката-майка на ДСК иска да купи "Сосиете Женерал Експресбанк" в България

Третата голяма банкова сделка у нас в последните години

В началото на месеца "24 часа" излезе с публикация, че именно собственикът на ДСК проявява интерес да закупи целия пакет от акции на "Сосиете Женерал Експресбанк", позовавайки се на два свои източника.

Със същата информация излезе "Капитал" днес, като посочва че Societe Generale възнамерява да се изтегли от всички страни в региона, които не са сред водещите за нея пазари. Според твърденията на техните източници официално потвърждение за водени преговори няма, но унгарската група в момента прави финансов и правен анализ на българската дъщерна компания.

От финансовата група през миналата година заявиха ясен интерес за разрастване на присъствието си в ЦИЕ и посочиха България като един от пазарите, на който ще търсят възможности за евентуални придобивания.

Освен OTP Bank обаче интерес проявява и друг възможен инвеститор - американския фонд Apollo Global Management, който беше и сред кандидатите при продажбата на "Обединена българска банка".

От Money.bg се свързахме с централата на финансовата институция с въпроси по тази информация. Оттам отговориха, че "не могат да коментират подобни слухове".

OTP Bank планира да купи български банки

Най-голямата кредитна институция в Унгария планира да купи български банки

Собственикът на "Банка ДСК" готви 5 придобивания за 2 години в Източна Европа