Най-голямата търговска банка в Унгария планира поне пет придобивания в следващите две години и един от основните пазари, където ще търси възможности за сделки, е България. Това потвърди главният изпълнителен директор на OTP Bank Шандор Чани в интервю, цитиран от Bloomberg. Към момента групата държи една от големите финансови институции у нас - "Банка ДСК".

"Очакваме делът на генерираните в чужбина приходи да нарасне до 70% след сделките, като в момента техният дял е 45 на сто", коментира той.

И ако в момента някои от големите финансови институции в Европа са в затруднено положение, то унгарската OTP смята, че за нея сега е точното време за сливания и придобивания. До голяма степен причината за амбициите на ръководството й са свързани с това, че тя е една от най-добре капитализираните финансови институции на Стария континент.

По думите на Шандор Чани финансовата институция разполага със свободен капитал, който ще бъде използван за разширяване на присъствието й в Централна и Източна Европа, като основните цели са пазарите от България до Беларус.

"През следващите две години ние ще купим поне пет банки", обяснява Чани, без да посочва конкретни имена. "Чакахме 20 години тази вълна на консолидация в сектора в Европа. И тя най-накрая се случи", допълва той.

Последните сделки на групата OTP доведоха до поскъпване на акциите й до 10-годишния им връх през последния месец. От началото на годината те са нараснали с 18%, като пазарната капитализация на банката достига 10,5 милиарда долара.

Групата добави към портфолиото си хърватската Splitska Banka, която преди това беше собственост на Societe Generale. OTB Bank придоби още подразделенията на National Bank of Greece в Румъния и Сърбия.

Като цяло в следващите години се очаква допълнителна консолидация на банковия пазар в Източна Европа, тъй като според спасителната програма за Гърция, която беше приета през 2012 година, финансовите институции в страната трябваше да представят програми за пресктруктуриране.

Piraeus Bank готви за продажба бизнеса си на Балканите, включително и в България

Piraeus Bank готви за продажба бизнеса си на Балканите, включително и в България

Това потвърди изпълнителният директор на банката

Изискванията на кредиторите включват ангажимента Националната банка на Гърция и Piraeus да продадат всички свои дъщерни компании в чужбина, а Alpha Bank и Eurobank да оставят бизнеса си само в две държави.

Към днешна дата последните две са с обединен бизнес в България, като през 2015 година "Пощенска банка" прибави към портфолиото си клоновете на Alpha Bank.

През юни пък ръководството на Piraeus Bank потвърди, че обмисля да продаде бизнеса си на Балканите, който включва подразделенията в Румъния, Сърбия, Албания, Украйна и у нас. Остава въпросът дали OTB Bank ще продължи с придобиванията на гръцки активи в следващите две години и дали някоя от сделките ще включи именно активи на Piraeus Bank.