Най-голямата по активи банка в Гърция - Piraeus Bank, обмисля да продаде бизнеса си на Балканите и някои други свои активи с цел да намали портфолиото си от лоши кредити. Това са потвърдили от финансовата институция в свой доклад, публикуван в сряда и цитиран от местното издание Ekatimerini.

"Нашата визия е да се превърнем в най-надеждната банка в Гърция", посочва главният изпълнителен директор на кредитора Христос Мегалу, който беше назначен на поста през април.

"Планът ни има смисъл и не е просто нещо откъслечно", смята Мегалу, който преди това беше шеф на друга голяма банка в южната ни съседка и с участие у нас - Eurobank. "Целите ни са сериозни, но са постижими", допълва той.

Piraeus Bank все още не може да се справи с проблемния си кредитен портфейл, като състоянието на финансовата институция се влоши след задълбочаването на рецесията в Гърция, довела до рекордно висока безработица в страната.

Според информацията банката планира да продаде притежаваните от нея дъщерни дружества в България, Румъния, Сърбия, Албания и Украйна, като част от стратегията Agenda 2020 за намаляване на чуждестранните й експозиции.

В този план влиза и търсенето на нов собственик на участието й в корабната компания Hellenic Seaways, както и в други гръцки фирми.

Основният план включва като първа стъпка отделянето на част от бизнеса в ново дружество - Piraeus Legacy Unit. В него ще бъдат прехвърлени 25 милиарда долара рисково претеглени активи, а делът на необслужваните кредити ще бъде в размер на 64%.

Лоши кредити оставиха Piraeus Bank на минус €1,24 милиарда

Лоши кредити оставиха Piraeus Bank на минус €1,24 милиарда

След остър спад обаче депозитите в банката нарастват

В компанията ще влизат чуждестранните операции на банката и някои небанкови дейности. Целта е лошите кредити в Piraeus Legacy Unit да бъдат намалени чрез продажби на активи и преструктуриране.

Според плановете на ръководството на банката основният бизнес, който остава отделно от Piraeus Legacy Unit, ще бъде с рисково претеглени активи от 28 милиарда долара и 2% дял на необслужваните заеми.

Действията на финансовата институция са част от изискването за изготвяне на програми за преструктуриране на финансовия сектор в Гърция според споразумението по втората спасителна програма за Атина от 2012 година.

Според тях Националната банка на Гърция и Piraeus трябваше да продадат всички свои дъщерни компании, а Alpha Bank и Eurobank да оставят бизнеса си само в две държави.

Припомняме, че като част от тази стратегия, през 2015 година "Пощенска банка", която се държи от Eurobank, купи клоновете на Alpha Bank в България.

"Пощенска банка" купува клоновете на Alpha Bank в България

"Пощенска банка" купува клоновете на Alpha Bank в България

Вижте повече