Компанията Alphabet преименува потайната си футуристична лаборатория “Google X” и ѝ даде ново лого. Дъщерната фирма вече се казва само “X” и се представя чрез 3D жълто “X”, предаде СNN.

Новата идентичност е последният компонент от огромен процес преструктуриране, който Google започна миналата година. Google отдели основния бизнес с търсачката си от останалите компании и формира компанията майка Alphabet, която да ръководи всички различни отдели.

“X” прави големи залози в технологии, за които вярва, че ще оформят бъдещето на сферата. Компанията се стреми да разреши някои от най-големите проблеми в света чрез използването на експериментални иновации, за които не се знае дали ще добият успех с времето.

В допълнение към безпилотните автомобили, WiFi балоните и дроновете, лабораторията се сля и с отдел по роботика, който Alphabet купи от Boston Dynamics.

Пълното отделяне на “X” от Google през миналата година даде на инвеститорите чувство за по-голяма прозрачност около финансите на различните бизнеси. Акционерите ставаха все по-негативно настроени към инвестициите на Google в скъпи проекти, които може и никога да не се реализират, тъй като компанията изкарва почти всичките си пари от онлайн реклама.

Следващия месец Alphabet ще направи разбивка на финансите на всяка отделна компания, която контролира. Очаква се гигантът да представи финансовия си отчет за тримесечието на 1 февруари.