От Tesla заявиха, че ще уволнят 6020 служители в Тексас и Калифорния преди обявяването на тримесечните си резултати във вторник. Тогава се очаква главният изпълнителен директор Илон Мъск да очертае стратегията на производителя на електрически превозни средства за борба със забавящото се търсене и падащите маржове, съобщава Reuters.

Миналата седмица Tesla обяви съкращаване на персонали си в световен мащаб с над 10% под натиск от спад на продажбите и засилваща се ценова война сред производителите на електромобили, без да разкрива броя на служителите, върху които ще се отрази съкращаването на работни места.

Tesla направи Мъск със $175 милиарда по-беден

Tesla направи Мъск със $175 милиарда по-беден

Състоянието му се стопи наполовина от ноември 2021 г. до днес

Някои числа бяха разкрити в известия до щатите Тексас и Калифорния в понеделник съгласно трудовото законодателство на САЩ, което изисква компаниите със 100 или повече служители да уведомяват 60 дни преди планираните затваряния или масови съкращения.

Tesla ще съкрати 3332 работни места в Калифорния и ще премахне 2688 позиции в Тексас от 14 юни, се казва в тези известия.

"Tesla вече е създала над 30 000 работни места в производството в Калифорния!" Мъск каза в публикация в своята социална медийна платформа X във вторник.

Тesla намалява цените в Китай, Германия, САЩ и по целия свят

Тesla намалява цените в Китай, Германия, САЩ и по целия свят

Глобалните продажби през първото тримесечие са спаднали за първи път от близо четири години

Акциите на базирания в Остин, Тексас автомобилен производител се повишиха с около 2% преди излизането на резултатите на компанията за първото тримесечие, които трябва да бъдат публикувани след пазарния ден във вторник. Очаква се те да прекъснат поредицата от загуби от седем сесии, която повлече акциите надолу с 19%.

Съкращенията на работни места в Тексас представляват 12% от общата работна сила на Tesla от 22 777 души в по-големия район на Остин, където се намира нейната гигафабрика и централа.

Глобалните съкращения на работни места ще включват 285 служители в неговите обекти в Бъфало, Ню Йорк, където се помещава екипът за етикетиране на софтуера за подпомагане на водача Autopilot, който произвежда оборудване за бързо зареждане.

Tesla съкращава хиляди служители

Tesla съкращава хиляди служители

Доставките на компанията за първи път намаляват на годишна база

Броят на служителите на Tesla възлизаше на повече от 140 000 души в края на миналата година, спрямо около 100 000 в края на 2021 г., според документите на компанията пред американските регулатори.

Ройтерс в ексклузивен репортаж от 5 април каза, че Tesla е отменила отдавна обещаната евтина кола, която се очакваше да струва около 25 000 долара, на която инвеститорите разчитаха да стимулира растежа на масовия пазар.

Tesla се забави с освежаването на остарелите си модели, тъй като високите лихвени проценти намалиха апетита на потребителите за скъпи артикули, докато конкурентите в Китай, най-големият автомобилен пазар в света, пускат по-евтини модели.

Освен това клиентите все повече избират да купуват по-евтини бензиново-хибридни превозни средства, тъй като предлагат икономичен по-голям пробег.