Американският автомобилен производител Тesla намали цените на редица от основните си пазари, включително Китай и Германия, след понижаването им в Съединените щати,. Компанията се бори с падащите продажби и засилващата се ценова война за електрически превозни средства (EV), особено срещу китайски EV, пише Reuters.

Намаленията на цените идват, след като Tesla, водена от своя главен изпълнителен директор Илон Мъск, съобщи този месец, че глобалните доставки на автомобили през първото тримесечие са спаднали за първи път от близо четири години.

"Цените на Tesla трябва да се променят често, за да отговарят на производството с търсенето", публикува Мъск в X, в неделя.

Китай изнася толкова електромобили, че товарните кораби не достигат

Китай изнася толкова електромобили, че товарните кораби не достигат

Китай вече има осмият по големина корабен флот в света с 33 кораба за превоз на електромобили

Tesla, лидерът на пазара на електромобили, разпали ценова война за EV преди повече от година, като агресивно намали цените за сметка на маржовете на печалба. Производителят намали началната цена на обновения Model 3 в Китай с 14 000 юана (1930 долара) до 231 900 юана (32 000 долара), показва официалният му уебсайт в неделя.

В Германия цената на Model 3 със задно задвижване беше намалена до 40 990 евро ($43 670) от 42 990 евро, каквато бе цената през февруари.

Имаше и намаления на цените в много други страни в Европа, Близкия изток и Африка, каза говорител на Tesla.

Цените в САЩ на моделите Model Y, Model X и Model S бяха намалени с 2000 долара в петък. В събота Tesla намали цената на своя софтуер за асистент за пълно самоуправление до $8 000 от $12 000 в Съединените щати.

Продажбите на електромобили в световен мащаб се свиват

Продажбите на електромобили в световен мащаб се свиват

Tesla регистрира спад на продажбите през първото тримесечие на 2024 г. с 9% на годишна база

Tesla се забави с освежаването на остарелите си модели, тъй като високите лихвени проценти намалиха апетита на потребителите за скъпи артикули, докато конкурентите в Китай, най-големият автомобилен пазар в света, пускат по-евтини модели.

Този уикенд Мъск отложи планирано пътуване до Индия , където трябваше да се срещне с премиера Нарендра Моди, позовавайки се на задължения в компанията. Пътуването трябваше да включва обявяването на плановете на Tesla да навлезе на южноазиатския пазар.

Мъск каза миналия понеделник, че Tesla ще съкрати повече от 10% от глобалната си работна сила, докато автомобилният производител се подготвя за първия си годишен спад в доставките.

Tesla се представя най-слабо в S&P 500, но по-лошото вероятно предстои

Tesla се представя най-слабо в S&P 500, но по-лошото вероятно предстои

От януари цената на акциите на компанията се е сринала с близо 32%

Изказването дойде, след като Reuters съобщи на 5 април, че Tesla се е отказала от плана си да разработи своя дългоочакван достъпен EV в полза на роботикси. Мъск публикува, че "Ройтерс лъже" след съобщението наагнецията, без да цитира никакви неточности. Той не е говорил повече за модела, оставяйки инвеститорите да изискват яснота.

Акциите на Tesla са паднали с 40,8% досега тази година, подчертава Ройтерс.