От символ на бъдещето на цял отрасъл в индустрията до бъдеще под въпрос - Tesla измина този път за рекордно кратко време. Автомобилният производител е компанията с най-слабо представяне в рамките на S&P 500 през 2024 г. с 32% спад на цената на акциите от януари насам, но някои анализатори очакват ситуацията да се влоши още, пише CNN.

Според Колин Ланган от Wells Fargo Tesla е "компания на растежа, която не расте". Затова и очакването му е тя да не отбележи растеж през 2024 г. и да започне да се свива през 2025 г. заради увеличената конкуренция, незадоволителните доставки и натиска да сваля цените.

Болезненият бизнес урок, който Китай даде на Apple и Tesla

Болезненият бизнес урок, който Китай даде на Apple и Tesla

Двете американски корпорации са жертва на собствените си стратегии

Според Ланган акциите на компанията на Илон Мъск продължават да са твърде скъпи на фона на реалните финансови резултати. Затова и той очаква още по-голям срив - а до момента говорим за 60% спад спрямо рекордните 407 долара за акция от 2021 г.

UBS също ревизираха надолу прогнозата си за цената на акциите на Tesla в контекста на намаляващото търсене на електромобили и настъплението на китайските компании в сектора.

Ето защо поевтиняват акциите на Tesla

Ето защо поевтиняват акциите на Tesla

До миналата сряда акциите на Tesla паднаха с 26% тази година

Не помагат и проблемите с безопасността на автомобилите на компанията и непрекъснатите търкания между Мъск и регулаторите по света.