Акциите на Tesla стартираха ужасно новата година. Откриването на това, което движи акциите, може да бъде трудно за инвеститорите. Но не е толкова трудно да се разбере защо книжата на производителят на електрически автомобили са поевтинели толкова.

Отговорът се крие в мъдростта на тълпите. Вижте прогнозите за печалбите на Wall Street например. Те са численото отражение на всички новини, засягащи всяка компания - включително Tesla.

До сряда акциите на Tesla паднаха с 26% тази година, докато S&P 500 и Nasdaq Composite са се повишили с около 4%. Това бе най-лошият старт за акциите на Tesla от 2016 г., когато те паднаха с почти 40% за подобен период от началото на годината.

Спадът тази година е рязък, но размерът му има много смисъл. Текущият консенсус за печалбата на акция на Tesla за 2024 г. е около $3,08, според FactSet. Оценката започна годината на около $3,84. Прогнозите са намалели с около 20%. Спадът точно отразява това, което направиха акциите на Tesla в рамките на няколко процентни пункта.

Поглеждайки назад към октомври - точно преди акциите на Tesla да спаднат с 9,3%, след като компанията за електрически превозни средства отчете печалби за третото тримесечие - оценката на печалбата на Wall Street за 2024 г. беше приблизително $4,50 на акция. Оттогава оценката е намаляла с около 30%. Акциите на Tesla паднаха с около 24% за същия период.

Анализаторите не променят само една оценка наведнъж. Прогнозите за печалбите на Уолстрийт за 2025 г. също са намалели, с приблизително 20% по-ниски от началото на годината. Погледнато по-дълго, оценките за 2025 г. достигнаха своя връх на север от 8 долара на акция през декември 2022 г. Те са намалели с 50% оттогава до 4,23 долара на акция. Акциите на Tesla паднаха с 55% от рекордния си връх при затваряне от малко под $410 на акция, достигнат през ноември 2021 г.

Ревизиите на прогнозите са полезен инструмент за инвеститорите, за да проверят дали движенията на акциите имат смисъл. Когато се подредят - както напоследък с Tesla - това е знак, че инвеститорите се тревожат за основите на компанията. Когато ревизиите и движенията на акциите не съвпадат, това е сигнал, че нещо друго е в съзнанието на инвеститорите.

Помните ли Twitter?

Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск туитна, че е направил оферта за Twitter през април 2022 г. От този туит до края на същата година акциите на Tesla паднаха с около 60%. Прогнозите на Уолстрийт за печалбите през 2023 г. - акциите винаги се търгуват на база бъдещи печалби - се повишиха от около $4,68 до $5,59 на акция за същия период.

Разминаването показва, че разсейването на Мъск в Twitter е притеснило инвеститорите на Tesla. След като тези страхове избледняха, акциите на Tesla се удвоиха през 2023 г. въпреки намаленията на цените на автомобилите и нарастващите лихвени проценти.

Разбира се, ревизиите на оценките не могат да обяснят всичко на инвеститорите. Те не могат да им кажат точно какво се случва в една компания. Има много причини прогнозите за приходите на Tesla да падат. Като за начало, има тези намаления на цените, които навредиха на маржовете на печалбата. И тези по-високи лихви направиха всички автомобили по-скъпи за купувачите. Освен това има по-голяма конкуренция за EV по целия свят и Tesla не изглежда да има модел с по-ниска цена, който може да помогне за разширяване на своя адресируем пазар до 2025 г.

Как Tesla изтри $80 милиарда от пазарната си стойност след коментар на Мъск

Как Tesla изтри $80 милиарда от пазарната си стойност след коментар на Мъск

Цените на акциите на компанията се сринаха с 12%

Това са някои от насрещните ветрове, пред които е изправена компанията. Тези насрещни ветрове бяха оценени от повече от 40 анализатори, което доведе до по-ниски прогнози за печалбите. Инвеститорите реагираха на тези намалени оценки, като изпратиха акциите на Tesla надолу.

Противоречивият характер на Илон Мъск не помага в случая

И след това идва и изпълнителният директор на компанията, до голяма степен в основата на успеха на компанията.

В последно изказване, Илон Мъск каза, че би му било неудобно да развива автомобилния производител до лидер в областта на изкуствения интелект и роботиката, без да има поне 25% контрол с гласове в компанията, което е почти двойно повече от сегашния му дял, пише "Ройтерс".

Мъск каза в публикация в социалната медийна платформа X, известна преди като Twitter, че освен ако не получи акции в най-ценния производител на автомобили в света, които са "достатъчни, за да бъде влиятелен в Tesla", той би предпочел да създава продукти извън производителя на електрически превозни средства.

Tesla намали цените на електромобили Model Y в Европа

Tesla намали цените на електромобили Model Y в Европа

В Германия Model Y Long Range струва 49 990 евро, намаление с 8,1%

Той отдавна рекламира частично автоматизирания софтуер на Tesla за "Пълно самоуправление" и неговите прототипи на хуманоидни роботи, но производителят на електрически превозни средства генерира по-голямата част от приходите си от своя автомобилен бизнес.

Мъск, най-богатият човек в света, в момента притежава около 13% от акциите на Tesla, след като продаде акции за милиарди долари през 2022 г., отчасти за да подпомогне финансирането на своята покупка на Twitter за 44 милиарда долара. В отделна публикация на X той каза, че ще се справи с двойна класова структура на акциите, за да постигне целта си да получи 25% контрол върху гласовете, но му беше казано, че това е невъзможно след първоначалното публично предлагане на Tesla.

"Странно е, че мултикласовата структура на акции като Meta, която дава контрол на следващите 20+ поколения на Закърбърг е добра преди IPO, но дори разумен двоен клас акции не е разрешен след IPO", каза той.

Компаниите с двойна класова структура имат два или повече вида акции с различни права на глас - обикновено една с по-големи права на глас за основатели или ранни инвеститори и друга за други акционери с по-малко право на глас.

В момента Мъск е изправен пред съдебен процес за своя компенсационен пакет. Акционерът на Tesla Ричард Торнета съди Мъск и борда през 2018 г. и се надява да докаже, че съоснователят е използвал господството си над борда на Tesla, за да получи огромен компенсационен пакет, който не изисква от него да работи на пълен работен ден в производителя на електромобили.