Компанията за електромобили на Илон Мъск Tesla намали цените за своите модели Model Y в няколко страни в Европа, седмица след като обяви подобни намаления на цените за своите автомобили Model 3 и Model Y в Китай. Това се важи за пазарите в Германия, Франция, Норвегия и Нидерландия, според данни от уеб сайтовете на компанията на всеки от тези пазари, цитирани от медии.

В Германия моделът Model Y се предлага 42 990 евро, което е приблизително 4,2% по-ниска цена от предишната стойност на дребно на автомобила. Model Y Long Range струва 49 990 евро, по-ниска цена с 8,1% от предишната цена, докато Model Y със задно задвижване се продава за 42 990 евро, по-малко с 4,2%.

От беден сирак до милиардер: Историята на човека, основал компанията за електромобили BYD, която детронира Tesla

От беден сирак до милиардер: Историята на човека, основал компанията за електромобили, която детронира Tesla

Kой е Уанг Чуанфу?

Tesla понижи цените на своите автомобили Model Y във Франция с цели 6,7%, докато в Нидерландия цените на Model Y с по-ниски с над 7,7%. В Норвегия компанията намали цените с между 5,6% и 7,1%.

Това стана, след като Tesla обяви намаляване на цените за своите автомобили Model 3 и Model Y в Китай. Компанията намали цените на колите в Китай през последната година, подбивайки местния конкурент BYD.

Tesla намали цените на Model 3 с 6%, в сравнение с декември миналата година, и цените на Model Y с 11%, според данни на JL Warren Capital.

Преди дни съобщихме, че производството на Tesla в Германия беше засегнато от прекъсвания на доставките, които минават в Червено море, след като подкрепяната от Иран групировка Хуси започна атаки срещу кораби, пресичащи ключовия маршрут и настана хаос в световната търговия.

Така Tesla спря голямата част от производството на автомобили в завода си в Берлин-Бранденбург миналата седмица, с посочена причина - липса на части.

Конкуренцията на пазара на електрически превозни средства става по-голяма през последната година, а Tesla се изправя срещу множество други автомобилни производители. Китайската марка BYD детронира Tesla като най-големия производител на електромобили в света през 2023 г.

Volkswagen пък измести компанията в Германия, изпреварвайки продажбите на американския автомобилен производител миналата година с пазарен дял от 13,5%, в сравнение с 12,1% на компанията на Мъск.