Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп ще номинира Дейвид Малпас, един от най-големите критици на Световната банка в неговата администрация, за нейн следващ президент, пише The Wall Street Journal.

Малпас в момента е зам.-министър в Министерство на финансите на САЩ с фокус върху международните отношения. Той доби популярност покрай острите си критики срещу Световната банка, особено заради отпусканите за Китай средства. По думите му, Китай вече е достатъчно богата, че да не се нуждае от средства от банката. Освен това той е и член на преговарящия с Пекин екип.

Източник на деловото издание обаче посочва, че въпреки критиките на Малпас, той е бил от ключово значение за последното увеличение на финансирането за банката от $13 милиарда от миналия април.

Основната цел на номинацията на Малпас е да се постави фокус върху по-висок икономически растеж в развиващия се свят, което ще донесе ползи и на САЩ. Именно Вашингтон обикновено избира президента на Световната банка, макар това правило да е неписано.

Крайното решение е на борда на директорите на институцията. Те започват да приемат номинации на 7 февруари. САЩ контролира най-голям дял от гласовете - около 16%.

Президентът на Световната банка с оставка, Кристалина Георгиева ще го замества

Президентът на Световната банка с оставка, Кристалина Георгиева ще го замества

От 1 февруари

Разбира се, Европейският съюз, като блок от държави, контролира около 26%, но европейците не се противят на ролята на Вашингтон в процеса, защото в замяна получават правото да изберат управляващия директор на Международния валутен фонд, който винаги е бил европеец.

Министърът на финансите Стивън Мнучин вече води разговори с други страни за подкрепа на Малпас. Проф. Стив Ханке, познат у нас като "бащата на валутния борд", силно подкрепя номинацията, като написа в Twitter, че "повечето части на Световната банка е трябвало да бъдат поставени в музей отдавна".

Малпас е работил и на Уолстрийт като главен икономист в Bear Stearns. През август 2007 г. пише коментар в WSJ под заглавието "Не се панирайте заради кредитния пазар". До март 2008 г. Bear Stearns бе на колене и се превърна в първия случай, в който Фед трябваше да извади спасителния пояс през тази финансова криза.

Световната банка открива над 200 работни места в София

Световната банка открива над 200 работни места в София

Той ще заработи до края на първото полугодие на тази година