През миналата година Западният свят изпадна в рецесия, която продължава и до днес. В резултат от това, много компании, особено малки и средни такива, затвориха завинаги, а голяма част от населението изгуби работното си място.

Но ново изследване на Wall Street Journal показва, че възнагражденията на главните изпълнителни директори на най-големите компании през миналата година е нараснало, предаде Zero Hedge. Така средното заплащане в 300-те най-големи бизнеса е достигнало 13,7 млн. долара спрямо 12,8 млн. долара в 2019 г., която се разглеждаше като най-силната за икономиката.

Средното покачване е от 15%, а от общо 300 главни изпълнителни директори растежът се наблюдава при 206.

Този ръст беше генериран от изстрелването на фондовата борса и акциите на самите големи компании.

Интересното е, че това важи и за бизнеси, които бяха ударени тежко от пандемията. Такъв е случаят на Norwegian Cruise Lines. Тя изгуби 4 млрд. долара, а приходите ѝ се свиха с 80%, но заплатата на нейния главен изпълнителен директор нарасна двойно, до 36,4 млн. долара.

"Смятаме, че тези промени са в най-добрия интерес на компанията и са осигурили продължителната безценна експертиза на г-н Дел Рио", посочиха от Norwegian Cruise Lines. "Нашият мениджърски екип предприе бързи, решителни действия за намаляване на разходите, спестяване на пари в брой, набиране на капитал. "

Друго постижение се наблюдава в компанията за хранителни услуги Aramark, където заплатата на главния изпълнителен директор Джон Зилмър се покачи два и половина пъти, до 27,1 млн. долара. Бонусите в компанията нараснаха с 40% вместо първоначално планираните 10%.

В другата част на подреждането са някои петролни компании като Exxon Mobil и даже производителят на чипове Intel, където главните изпълнителни директори взеха по-малки суми през миналата година. При тях доходността на акциите е паднала между от -15% до -36%.