Dell е намалила персонала си с 10 хиляди души в рамките на една година, въпреки обещанието да запази работните места след преобразуването си от публична в частна компания. Това става ясно от документи, подадени в Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC). 

В края на финансовата 2015 г., която приключва през януари, броят на служителите в Dell ще възлиза на 98,3 хиляди, в сравнение със 108,3 хиляди година по-рано. Причините за съкращенията не се посочват, пише TechNews.bg. 

„Взехме няколко трудни решения, вкл. съкращение на работни места. Заради конфиденциалността на служителите, които са засегнати от съкращения, не коментираме техния размер, нито подразделенията и представителствата”, обясняват от компанията пред Austin Business Journal. 

Създателят и главен акционер на тексаската ИТ компания Майкъл Дел, който в момента е неин главен изпълнителен директор, изкупи останалите акции на Dell през 2013 г., подпомогнат от своя инвестиционен партньор Silver Lake Partners, като обеща, че няма да съкращава персонал. 

В крайна сметка обаче бизнесменът ревизира своето решение и на практика за една година освободи всеки десети служител в компанията. Няма информация за мотивите на CEO-то да прибегне до подобен ход. Предполага се, че съкращенията са продиктувани от не особено добрите финансови резултати на Dell. 

Майкъл Дел пожела да си върне компанията, за да може по-лесно да прокарва дългосрочни стратегии за развитие, без да среща съпротива от страна на акционерите, които искат преди всичко печалби в краткосрочен план.

 Наскоро Dell сключи сделка за придобиване на водещия в света доставчик на сторидж системи EMC, като за реализиране на сделката компанията ще трябва да заеме сериозни суми. Dell държи трето място на пазара за персонални компютри в света и иска да се утвърждава като доставчик на корпоративни ИТ решения.