Една от най-влиятелните жени в американския бизнес - шефката на Hewlett Packard Enterprise Мег Уитман ще напусне поста изпълнителен директор на компанията.

През февруари тя ще отстъпи ролята си на Антонио Нери, който в момента е президент на компанията, а от догодина ще съвместява двете длъжности. Уитман обаче ще остане член на борда на компанията.

Напускането на Уитман слага край на 6-годишен бурен период за HP, който в крайна сметка доведе до това една от компаниите създателки на Силициевата долина да се раздели на 4 различни бизнеса.

Hewlett Packard Enterprise обяви прогноза за намалени печалби за текущото тримесечие, а акциите й се понижиха със 7%.

Уитман има богат управленски опит и успехи. Тя беше начело на eBay от 1998 до 2008 г. През 10-годишното й управление компанията се разрасна значително - от 30 служители и 4 млн. долара годишни приходи до над 15 000 служители и 8 млрд. годишни приходи. През 2014 г. Уитман беше поставена на 20-о място в класацията на Forbes за най-влиятелните жени в света.

Уитман намекна, че иска да се оттегли от поста след като имаше желание да застане начело на Uber през това лято, но за малко изпусна тази възможност. Тогава тя заяви, че е постигнала основната поставена цел, когато стана изпълнителен директор през 2011 г. - да обърне посоката на компания, която губи влиянието си на всичките си основни пазари.

Първоначално тя се опита да свърже напълно различните бизнеси на HP, преди да отдели дейностите, свързани с принтери и персонални компютри в новата HP Inc. и да се отърве от бизнесите със софтуер и услуги, комбинирайки ги с други компании.

В изявление Уитман заяви, че оригиналната компания HP се е превърнала в "4 водещи в своя бранш компании, които са добре позиционирани да спечелят на съответните си пазари".

Въпреки това компютърният бизнес на компанията, който тя управлява, ще донесе скромните печалби от 1-5 цента на акция през текущото тримесечие. Дори след отчитането на 19-те цента дял на разходите, свързани с преструктурирането и амортизацията, прогнозата все още е доста под 28-те цента на акция, които анализаторите очакваха.