Богдан Теофанидис поема ръководството на Български пощи. В Съвета на директорите влизат още Виктор Фачев, Надежда Алексиева, инж. Лъчезар Арсов и Виктор Караджов.

Това съобщи вицепремиерът Калина Константинова, в чийт ресор влизат пощите, предаде БГНЕС. Във вторник Константинова поиска оставките на досегашното ръководство на пощите и обяви, че дружеството систематично и последователно е било водено към фалит.

Вицепремиер: "Български пощи" е водено от ръководството към фалит, на загуба е от 13 млн. лева

Вицепремиер: "Български пощи" е водено от ръководството към фалит, на загуба е от 13 млн. лева

Калина Константинова поиска оставките на ръководството на държавното дружество

Поетапно ще се възстановяват и услугите на пощите, съобщи още Константинова пред БНТ тази сутрин.

По-късно днес ще бъдат представиени и подробните автобиографии на членовете на новото ръководство на пощите.

"Заварихме дружество, което системно и последователно е водено към фалит. Министерството на финансите по времето на управлението на ГЕРБ системно е недофинансирало "Български пощи", каза преди ден Константинова. Вчера тя съобщи още, че е поискала оставките на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на "Български пощи", което е изцяло държавно дружество. То има 2973 пощенски станции и над 9000 служители. Годишното държавно финансиране на дружеството е 80 млн. лева.

"Български пощи" не могат да приемат пратки и данъчни декларации

"Български пощи" не могат да приемат пратки и данъчни декларации

Причините са технически пробели

За 2021 г. загубите на дружеството възлизат на 13 млн. лв., въпреки че бизнес планът е предвиждал печалба от 100 хил. лева, каза Константинова. Тя посочи, че мениджмънтът на дружеството не е полагал усилия да промени нещата.

Вицепремиерът каза още, че директорският състав на "Български пощи" не е бил променян през последните шест години. Според Константинова, никой собственик на компания не би държал на управленска позиция хора, които позволяват загубата на пазарен дял, а едва половината от пощенските пратки стигат навреме при получателите.

"Български пощи" с годишна загуба от 13 милиона лева

"Български пощи" с годишна загуба от 13 милиона лева

Според проектобюджета, за "Български пощи" са предвидени почти 90 млн. лева през 2022 година

По думите на Константинова, правителството е разработило стратегия за оздравяване и модернизиране на "Българки пощи", като вече работи по изпълнението ѝ. "Подготвихме изцяло нов проект по Плана за възстановяване на стойност 100 млн. лв. и той вече е одобрен", каза Константинова. Тя допълни, че вярва, че "Български пощи" са "безценен държавен капитал".