Пандемичната обстановка вече втора година оказва значително влияние върху избора на лятна дестинация за почивка на българите. Потребителско проучване на OLX отчита 40% отлив на туристи в Гърция и чужбина през лятото на 2021-а година в сравнение със същия период през изминалата година. Очаквано, през летния сезон се наблюдава по- голямо търсене на почивки на морето (70%), следвани от такива на "село и къщи за гости" (20%).

Този начин на настаняване става все по-популярен, а това се отразява и върху предлагането в платформата. Проучването посочва също, че южното Черноморие е предпочитаната дестинация за лятна почивка в България. Все повече потребители се ориентират към самостоятелни и нискобюджетни места за настаняване, сред които бунгала (147% ръст на търсене през 2021 г. в сравнение с 2020 г.), каравана (170% ръст), къща (отново 170% ръст) или апартамент (174% ръст) под наем.

"Ясно виждаме последиците от пандемията и промяната в потребителското търсене във връзка с летните почивки. През платформата ни се предлагат все повече места за самостоятелно настаняване, концентрирани на българското Черноморие. Противоепидемичните мерки и усложнената пътна обстановка явно са повлияли върху избора за лятна почивка на българите, като очакваме тази тенденция да се запази поне до следващия туристически сезон", споделя Камен Янкулов, който е управител на OLX.

Интересен е и начинът, по който българите почиват - близо 60% от тях предпочитат да разделят ваканционните дни на няколко по-кратки пътувания (до 1 седмица и по-малко) в сравнение с тези, които почиват за по-дълъг период (2 седмици или повече) - те са около 30% от всички запитани потребители.

Платформата отчита и по-нисък процент на потребители, предпочитащи съвместното пътуване - под 10 на сто от тях избират да пътуват с автобус, влак или чрез споделено пътуване, за сметка на близо 90%, които използват личния си автомобил. Това се дължи както на промяната в поведението и нагласата към все по-индивидуални изживявания, така и на удобството и гъвкавостта, която предоставя пътуването с лично превозно средство.