Властите в Китай заловиха рекордна сума фалшиви пари.

Полицията е намерила фалшифицирани банкноти с обща номинална стойност 422 милиона юана, или около 60 милиона долара, съобщават от Министерството на обществената сигурност в страната.

По данни на официалната държавна пресагенция в Китай случаят е абсолютно рекорден - това е най-голямата сума фалшиви пари, иззети в рамките на една операция от основаването на Китайската народна република през 1949 година.

563 000 фалшиви евробанкноти хванати за година. Коя е най-често фалшифицираната?

563 000 фалшиви евробанкноти хванати за година. Коя е най-често фалшифицираната?

Общият им брой намалява, но продължава да бъде солиден

В рамките на съвместна операция полицията в провинциите Хъйлундзян и Гуандун е заловила 16 заподозрени лица и е иззела оборудване и суровини за фалшифициране на пари.

Всичката фалшива валута е иззета, преди да влезе в обръщение. По непотвърдена информация валутата е тежала около 6 тона.

Пресслужбата информира още, че органите в провинция Гуангдонг са намерили улики за фалшифициране на валута още в края на 2019 година. След тримесечно разследване полицията намерила източника, преди валутата да е била изтекла.

Към момента няма данни за качеството на изработката на банкнотите.

Използването на кеш в Китай е вече рядкост, което прави фалшифицирането на валута в пъти по-рисково. Жителите на страната използват преди всичко мобилни плащания. През последната година засилено се говори и за създаването на дигитален юан.

Фалшиви стоки за 740 милиона евро са хванати в ЕС през 2018-а

Фалшиви стоки за 740 милиона евро са хванати в ЕС през 2018-а

Цигарите са 15 % от общото количество задържани артикули