Уелингтън в Нова Зеландия е най-южната столица в света. Градът е третият по големина в страната, като там живеят малко над 200 хиляди души. За сметка на това обаче над 55% от населението е на възраст между 18 и 49 години.

Освен с географското си разположение Уелингтън е известен и с още нещо - с това, че той попада сред най-добрите места за живот според класацията на Mercer. Какво интересно обаче може да се каже за най-южната столица в света?

7 любопитни факта за най-северната столица в света

7 любопитни факта за най-северната столица в света

Там живеят едва малко над 100 000 души

Снимка 380578

Източник: iStock

Уелингтън е смятан за най-ветровитият град в света - според данните през 1962 година вятърът в близост до центъра на столицата е достигнал скорост от 248 километра в час.

Там човек може да избира измежду над 400 кафенета и ресторанти - този факт за големия брой заведения го поставя редом до истински гиганти, като Ню Йорк.

Парламент на шега - дизайнът на настоящата сграда, където се помещава парламентът в Уелингтън, била нарисувана на шега върху салфетка. Нейният създател не подозирал, че след време идеята му ще се превърне в реалност.

Парламентът в Уелингтън

Източник: iStock

Парламентът в Уелингтън

Пеша до работа - цели 11% от местните жители на столицата ходят пеша до работното си място. Също така почти всички граждани там живеят на не повече от 3 километра от брега.

Наистина зелено - Уелингтън може да се похвали с 50 000 хектара, покрити с гори и паркове.

Снимка 380575

Източник: iStock

Гласът на жените - през 1893 година парламентът в Уелингтън приема нормативен акт, като с него Нова Зеландия става първата държава в света, дала право на жените да гласуват.

Назад към 19-ти век - най-старата сграда в Уелингтън е къща, построена през 1858 година. Днес тя е превърната в музей.