Властите във Финландия "отварят книгата" с информация за облагаемия доход на всеки жител в страната. Това е реалността във Финландия на 8 ноември в деня на данъчната прозрачност. Тогава цялата информация за облагаемите доходи се публикува от държавата, за да може всеки, който иска да я види.

Това означава, че всеки жител може да разбере колко средства са спечелили колегите му и не само от работата си, но и от допълнителни работа или акции.

Всеки може да разбере тази информация за съседи, приятели, семейство или публични личности като политици, знаменитости и други известни хора страната, пише Euronews.

Сред най-добре печелещите тази година в скандинавската са предприемач, производител на дървен материал и създател на видеоигри.

Мики Кууси от компанията за доставка на храна Wolt Delivery е сред най-добре печелещите в страната с 79 милиона евро. Компанията за доставка на храна, която той основа през 2014 г., има присъствие на над 20 европейски пазари и беше продадена на американската фирма Doordash през 2021 г.

Френски милиардер и основател на известна марка вина получи данъчна "сметка" за $416 милиона

Френски милиардер и основател на известна марка вина получи данъчна "сметка" за $416 милиона

Според съда той умишлено е крил самоличността си в продължение на десетилетия

Още един в горните позиции на списъка е Пека Копра, който е бивш собственик на Versowood, най-големият частен производител на дървен материал във Финландия. Последните данни показват, че той е имал облагаем доход от почти 54 милиона евро.

В топ 10 в списъка е и Лилкка Паананен от компанията за игри Supercell, който прави популярни мобилни игри като Clash of Clans, Boom Beach, Hay Day и Clash Royale. Той има облагаем доход от почти 28,9 милиона евро миналата година.

Едва шест жени присъстват в топ 50 с най-високи доходи в страната.

Една от може би най-интересните публични личности е бившият министър-председател на Финландия Сана Марин, която отчете ръст на облагаемия си доход през последната година.

Марин се оттегли от пост на премиер след изборите през пролетта и сега работи за института Тони Блеър.

През 2022 г. Марин има облагаем доход от над 240 444 евро. Това е значително увеличение спрямо предходната година, когато той е 201 000 евро. Очаква доходът й за 2023 г. да бъде още по-висок.