Френски милиардер, който стои за веригата магазини за вино Nicolas, Пиер Кастел беше осъден да плати данъци на стойност стотици милиони долари в Швейцария. Според съда той умишлено е крил самоличността си в продължение на десетилетия като ръководител на световна империя за напитки.

Съд в Женева установи, че 95-годишният Кастел е подавал данъчни декларации под друго име 1982 и 1994 г., а не с името, с което е известен като основател на третия по големина търговец на вина в света. Спроед съда дължимите данъци са на стойност около 415 милиона швейцарски франка или 416 милиона долара.

Кастел е имал 30 дни да обжалва това решение пред швейцарски федерален съд, но не е ясно дали се е възползвал.

Съдебното решение е интересно от гледна точка на това, че осветява делата на едно от най-тайните богатства на Франция. Кастел е описван като най-богатия "данъчен изгнаник" в страната, след като се премества в Швейцария през 1981 г.

Швейцарските власти започват разследването си през 2017 г. по подозрения, че Кастел, който е подавал данъчни декларации в тяхната юрисдикция, всъщност е глава на империя и притежава недекларирано състояние.

По време на разследването представителите на Кастел признаха, че са пропуснали "определени елементи" от приходите и състоянието му между 2007 г. и 2011 г., се казва в решението.

Кастел постепенно се оттегля от операциите на компаниите си, така че те вече да не зависят от основателя или неговите наследници, според негови представители. През 1992 г. Кастел се оттегли от собствеността на групата, която по това време беше фондация в Лихтенщайн.

Съдът обаче смята, че няма достатъчно доказателства за отстраняването на Кастел като бенефициент на холдингова компания.