Основателят на китайския гигант в онлайн търговията Alibaba Джак Ма се появи за първи път, след като в продължение на седмици беше в "неизвестност". С появяването му във видеообръщение, търгуваните на борсата в Хонконг акции на Alibaba поскъпнаха с 5%.

Ма не се беше появявал публично от 24 октомври, когато открито критикува финансовата регулаторна система в Китай. По това време беше спряно IPO на а дъщерна компания на Alibaba Ant Group. Оттогава Ма не е имал публични изяви, което породи спекулации, че е изчезнал. Но според източник на CNBC той стои далеч от обществени прояви.

Във видеото, което бе пуснато в китайските социални медии, Ма се обръща към учителите в селските райони като част от благотворителните инициативи на неговата фондация и отбелязва постиженията им. Във видеото, което е с продължителност едва 50 секунди, не става ясно къде се намира той. 

През декември китайските регулаторни органи започнаха антимонополно разследване на компанията му Alibaba. Пекин работи и по финализирането на проект за антимонополен закон.

Изглежда в Пекин се притесняват от доминиращото присъствие на китайските технологични компании, които напоследък се разрастват, до голяма степен необезпокоявани и се превръщат в част от ежедневието на жителите, пише CNBC.

Регулаторните органи притискат Ant Group да коригира бизнеса си, така че да отговаря на изискванията. Китай ще прилага нови правила при т. нар. микрокредитиране, които включват промени, като капиталови изисквания за технологични компании, които предлагат заеми.