Мъж в Италия не е ходил на работа от 15 години — и през този период е получил €538 хил. заплата, пише BBC, цитирайки местни медии.

Куриозният случай се развива в болницата Ciaccio в южния град Катандзаро. 67-годишният мъж, чието име полицията не съобщава, е бил нает на административна позиция през 2005 г. и подписването на трудовия договор не е стъпвал в болницата, твърдят властите. Срещу него е повдигнато разследване за измама и изнудване. Полицията го обвинява още, че е заплашил мениджъра си да не разкрива измамата. По-късно тя се е пенсионирала, а нито наследникът ѝ, нито отдел "Човешки ресурси" са забелязали липсата на мъжа.

В Италия проблемът с държавните служители, които не ходят на работа, е сериозен. През 2016 г. правителството затегна закона след няколко полицейски разследвания, които разкриха мащаба на измамата.

В едно от тях полицията използва тайни камери за наблюдение и хвана 35 държавни служители в Санремо, които поне две години са мамили системата — те валидирали картите си за вход, а след това се впускали в шопинг, посещение на ресторанти, спускане с кану и други.