Възможността да се възползваме от основните си права и привилегии, като гласуването, шофирането, притежаването на собствен дом и пътуването, изисква това да имаме лични документи.

И докато развитият свят вече се бори за това да гарантира сигурността на данните, то в други места на планетата има хора, които дори нямат ...самоличност.

Става въпрос за около милиард души, лишени от всякакви услуги, като притежаването на банкова сметка или дори на телефонен номер на тяхно име. А причината за това е, че нямат лична карта и паспорт. Иначе казано те са "невидими" за публичната и за частната система.

Възможността за упражняването дори на базовите права се определя от институциите, които от своя страна използват стандартизирана информация, за да установят и разрешат на човек да се възползва тях. Например, за да ти издадат паспорт преди това ти трябва да имаш акт за раждане. Но какво се случва, ако нямаш издаден такъв?

"Невидимите хора са изключени от икономиката, те не могат да гласуват, да пътуват, да имат достъп до медицински и образователни услуги. Не че те нямат нужда или не заслужават да се възползват от тях, но просто са лишени от лични данни", пишат от Световния икономически форум.

Експерти обаче смятат, че с развитието на новите технологии този проблем може да бъде решен. Информацията и записите от нашите смартфони могат да помогнат за това, тъй като те биха могли да докажат къде живее и работи човек чрез опциите за местоположение.

И процесът в тази посока вече е започнал. В Индия жители от бедните части на големите градове използват именно такива данни, за да могат да регистрират адресите си. След това те могат да се възползват от пощенски услуги, както и да получат т.нар. идентификационни номера.

В Танзания пък някои хора използват историята от своите мобилни разплащания, за да получат достъп до други финансови услуги.