В Китай се организира лотария, в която ще се раздадат 40 милиона юана (6,2 млн. долара) под формата на цифрова валута, пише CNBC

За да се запишат за участие в лотарията за 200 хил. т.нар. "червени пакета", жителите на Пекин ще могат да използват две банкови приложения. Всеки пакет съдържа 200 юана (или 31 долара) от дигиталната валута. Те могат да бъдат използвани при някои търговци.

Дигиталната валута в Китай все още не е пусната на национално ниво. Засега Пекин се фокусира върху тестване на локално ниво под формата на лотарии.

Заместник-управителят на Китайската народна банка (PBoC) Ли Бо неотдавна обяви, че централната банка ще увеличи мащаба на своите тестове и че ще позволи на чуждестранни спортисти и туристи да използват дигиталния юан по време на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. През април зам. управителят на банката заяви, че дигиталният юан е за местните не цели да измести щатския долар на международната сцена.

Китайските банки са препълнени с долари и това е проблем за юана

Китайските банки са препълнени с долари и това е проблем за юана

Стойността на паричните депозити в китайските банки скочи над $1 трилион

"Многократно сме казвали, че това е естествен процес и че не целим да заменяме щатския долар или друга международна валута. Нашата цел е да позволим на пазара сам да избере и да улесним международната търговия и инвестиции", каза Бо.

Лотарията не е първата подобна в Китай. Още през февруари югозападният китайски град Чънду раздаде 40,2 млн. юана под формата на дигитална валута. Миналата година се проведоха лотарии и в Шънджън и Суджоу.

Дигиталния юан се контролира изцяло от Китайската народна банка.

Китай може да тества дигиталния юан на Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин

Китай може да тества дигиталния юан на Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин

Вече се провеждат редица пилотни проекти