Правителството на Обединеното кралство все още не е разкрило колко ще струва погребението на кралица Елизабет II. Все пак може да се добие представа за мащаба на разходите, като се погледне колко са стрували минали кралски погребения и размера на церемонията, очаквана за смъртта на монарх.

Както се очаква погребението на кралицата е пищно погребение, а финансирането идва от парите на данъкоплатците. Освен нейното семейство и служители на Обединеното кралство, държавни глави и международни високопоставени лица, на погребението присъстват много поданици, а около очакванията са около 750 000 души да бъдат в Лондон през тази седмица и през уикенда, за да отдадат последната си почит, пише Quartz.

Погребението включва церемонии, ритуали, военно шествие, а кината в Лондон предават на живо всичко това. Разходите за полиция и охрана вероятно ще достигнат милиони.

Изминаха 70 години, откакто Великобритания погреба суверен и 57 години от последното държавно погребение (Уинстън Чърчил).

Колко богата беше англйската кралица Елизабет II?

Колко богата беше англйската кралица Елизабет II?

Монархът притежаваше множество дворци, няколко искрящи диамантени корони, масивно златно пиано, целия Хайд Парк, буквално всеки един лебед в Обединеното кралство.

Както тогава, тогава и сега не се очаква да бъдат спестени разходи за кралица Елизабет II и вероятно разходите ще надхвърлят тези за погребенията на други членове на кралското семейство. Смята се, че погребението на принцеса Даяна е струвало между £3-5 милиона, въпреки, че към онзи момент Даяна не е член на семейството, след развода си с престолонаследника Чарлз. Принц Филип, съпругът на кралица Елизабет II, имаше по-скромно погребение миналата година, заради ограниченията, свързани с коронавируса.

Да се държат в ред големите тълпи, които кралското семейство привлича, е скъпо начинание. Погребението на майката на Елизабет II преди 20 години например, приключи с около £4,3 милиона разходи за охрана, а сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън струваше £6,3 милиона на полицията.

Сегашната церемония и самото погребение са доста по-големи като мащаб, което изисква още повече разходи за сигурност. Според някои експерти разходите за погребението на Елизабет ще достигнат около 9 милиарда паунда.

Обединеното кралство обяви деня на погребението за неработен ден, което пък ще доведе до разходи за пропусната икономическа дейност.

За празника по време на платинения юбилей на кралицата през юни спадът на икономическото производство беше оценен на £2,4 милиарда.

Промяната в британската икономика по време на Кралица Елизабет II

Промяната в британската икономика по време на Кралица Елизабет II

След трудните 50-те години на 20 век, през по-голямата част от 60-те години страната преминава в добро икономическо състояние

Училища, болници и аптеки не работят. Вериги магазини (1300 магазина на McDonald's) и магазини за дрехи като Zara, също избраха да затворят вратите си, както и малки частни предприятия, магазини за домашни любимци и други.

Погребението ще бъде записано в "сметката" на кралското семейство. Според кралските сметки за 2020-2021 г. това включва 86,3 милиона британски лири за финансирана от данъкоплатците Суверенна безвъзмездна помощ, 63,9 милиона британски лири за поддръжка на имоти и 4,5 милиона британски лири за официални пътувания на членовете, наред с други разходи.