Предие кралица Елизабет II да почине на 8 септември 2022-а, беше общоизвестно, че тя е богата. Не беше тайна, че тя притежава множество дворци, няколко искрящи диамантени корони, масивно златно пиано, целия Хайд Парк и буквално всеки един лебед в Обединеното кралство.

Според Forbes, короната, чрез фирмата (която всъщност се нарича "Monarchy PLC"), притежава близо 28 милиарда долара активи. Бързо преброяване на различните му активи: Краун Естейт притежава 19,5 милиарда долара, Бъкингамският дворец се оценява на 4,9 милиарда долара, херцогство Корнуол притежава 1,3 милиарда долара, херцогство Ланкастър притежава 748 милиона долара, дворецът Кенсингтън има приблизителна стойност от 630 милиона долара и Crown Estate Scotland притежава 592 милиона долара.

Бъкингамският дворец

Източник: Getty Images

Бъкингамският дворец

Но не всички тези пари принадлежат на британските кралски особи! Част от него принадлежи на британското министерство на финансите. Да вземем за пример Crown Estate.

Crown Estate технически принадлежи на управляващия монарх (в този случай кралица Елизабет II) по време на неговото управление, но не е негова частна собственост, нито е собственост на правителството. Вместо това се управлява от външен съвет. Според Forbes, Crown Estate реализира печалби от £475 милиона през 2020 г., а кралското семейство полава 25 процента от тях (тази сума е известна като суверенна субсидия), докато останалите 75 процента отиват в британската хазна. Само тази година сумата на безвъзмездната помощ възлиза на наистина впечатляващите £86,3 милиона. 

Дворецът Кенсингтън

Източник: Getty Images

Дворецът Кенсингтън

Оказва се, че кралицата е "печелила" от кралската институция, но е имала и напълно отделен набор от активи - само нейни. Те включват, но не се ограничават до лични инвестиции, които са "предимно в акции на британските сини чипове", наистина масивна колекция от произведения на изкуството, също толкова масивна колекция от бижута и недвижими имоти - включително Sandringham House и Balmoral Castle.

Промяната в британската икономика по време на Кралица Елизабет II

Промяната в британската икономика по време на Кралица Елизабет II

След трудните 50-те години на 20 век, през по-голямата част от 60-те години страната преминава в добро икономическо състояние

Елизабет II наследи и цялото имение на майка си

Кралицата-майка остави около £70 милиона състояние на кралицата, включително много значими произведения на изкуството. Въпреки че според BBC, Нейно Величество е решила, че най-важните предмети, оставени от майка й, ще бъдат прехвърлени в Кралската колекция, където ще бъдат "държани на доверие за нацията".

Говорейки за наследени имоти, се казва, че покойният съпруг на кралицата, принц Филип, е оставил имение на стойност около £10 милиона, включително колекция от картини на Едуард Сийго, както и 3000 книги.

Покойната кралица Елизабет II заедно със съпруга й принц Филип

Източник: Getty Images

Покойната кралица Елизабет II заедно със съпруга й принц Филип

Кралицата притежаваше и богата колекция пощенски марки

Според Sunday Times кралицата е притежавала Кралската филателна колекция, която се оценява на £100 милиона и се състои от марки на Обединеното кралство и Британската общност.

Снимка 587560

Източник: iStock by Getty Images

Криела ли е състоянието си?

Още през февруари 2021 г. The Guardian пусна бомбен доклад, в който се твърди, че кралица Елизабет II "успешно е лобирала пред правителството да промени проектозакон, за да скрие от обществеността нейното "смущаващо" лично богатство", припомня Cosmopolitan. Очевидно това се е случило през 70-те години на миналия век и е "поставило булото на тайната върху частните дялови участия и инвестиции на кралицата поне до 2011 г."

Как Кралица Елизабет II ще спечели милиарди от отдалечаването на Англия от петрола?

Как Кралица Елизабет II ще спечели милиарди от отдалечаването на Англия от петрола?

В качеството си на собственик на земя и води по бреговете на Великобритания

Но според The Sun, говорителка на Бъкингамския дворец "закрила" този доклад, като каза отчасти, че "всяко твърдение, че суверенът е блокирал законодателство, е просто неправилно".