Десетилетия наред колекционерите от цял свят търсят различни артефакти от Втората световна война. Много от тях струват цяло състояние, но това никак не спира както търсенето, така и предлагането. Нещо повече - колкото по-скъпа става дадена вещ от войната, търсенето й нараства още повече. Често се стига и до ценови рекорди, което всъщност е нормално. Все пак става дума за история. И за война. Все интересни неща за колекционерите.

Продадоха личния телефон на Адолф Хитлер

Продадоха личния телефон на Адолф Хитлер

Устройството е било купено за 243 хиляди долара

Кой обаче е най-скъпият артефакт от най-голямата война до момента?

"Мерцедесът на фюрера", както е известен, е рекордьорът - най-съкпият артефакт от Втората световна война. Бронираният тъмносин Mercedes Benz 770k с отворен покрив, който е принадлежал на нацисткия диктатор Адолф Хитлер, днес се оценява на 10 милиона щатски долара.

Германският параден автомобил е описан от Worldwide Auctioneers като "най-значимия в исторически план автомобил, предлаган някога за публична продажба".

Колата е била използван от Хитлер по време на всякакви важни събития. Като след победата над Франция през 1940-а година. Или по време на посещението на италианския диктатор Бенито Мусолини в Германия, когато двамата дефилират по улиците на Мюнхен.

Характеристиките на колата

Серийният модел на Mercedes - 770К, всъщност е послужил само като основа за специалната лимузина на Хитлер. Тя е кабриолет и е имала 40-милиметрови бронирани стъкла и каросерия от 18-милиметрова закалена стомана. Колата тежи почти 5 тона, има мощност от 230 конски сили, а разходът на гориво достига невероятните за днес 38 литра на 100 километра пробег. Резервоарът побира цели 300 литра бензин.

Необичайни оръжия от времето на Втората световна война

Необичайни оръжия от времето на Втората световна война

От лопата миномет до подводница самолетоносач - идеи в помощ на армиите

В края на Втората световна война американците конфискуват колата на Хитлер във Франция, но в началото нямат никаква идея, че тя е била негова.

След края на войната автомобилът за кратко става собственост на мъж от Белгия, след което е продадена в САЩ. От тогава цената на лимузината не спира да расте като през годините е собственост на различни частни колекционери и аукционни къщи.

За последен път автомобилът беше предложен за продан през 2018-а година на официален търг в Аризона, организиран от Worldwide Auctioneers. Тогава анонимен колекционер предложи за автомобила $7 милиона, но от аукциона не се съгласиха на тази макар и единствената офертата, преценявайки, че предложената цена не е достатъчна. Самите те пък се сдобиват с колата от руски милиардер.

Mercedes представи най-мощния си сериен автомобил (Видео)

Mercedes представи най-мощния си сериен автомобил (Видео)

Лифтебегът, наречен AMG GT 63 SE Performance с хибриден двигател е с 843 к.с.