Уебсайтът My Baggage продава бутилки с "автентичен" въздух от Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, за да осигури на жителите на Великобритания отвъд пределите й глътка свеж въздух и ухание на дома, съобщава CNN.

Според компанията това е в отговор на непрекъснато променящите се ограничения за пътуване заради Covid-19. Бързо разпространяващият се нов щам на коронавируса в Обединеното кралство доведе до налагане на забрани и ограничения за пътуване до страната, което означава, че много британци в чужбина няма да могат да се върнат в родината си.

Цената е 25 паунда (около $33) за бутилка от 500 милилитра.

Освен четирите британски държави, компанията приема и специални заявки за конкретни обекти в Обединеното кралство. Наскоро са изпълнили поръчка от уелсец, който много искал да си купи въздух от планински район в северозападен Уелс. Това не е всичко- предлагат се и специални бутилки в ограничен брой с въздух от лондонското метро или от магазин за риба в Норфолк.

Екипът на My Baggage заяви, че идеята за бутилирания въздух се е родила след провеждане на изследване, свързано с човешкото обоняние и със събуждане на емоционални спомени.

"Искахме да им помогнем на хората да се свържат отново с дома си по някакъв начин и от публикувани изследвания знаем, че обонянието ни играе много голяма роля, когато става въпрос за емоции", заяви говорител на компанията.

Според My Baggage, по-голямата част покупките са за подаръци за приятели или семейства, живеещи в чужбина.

Пускането в експлоатация на бутилирания въздух от Обединеното кралство става 4 г. след като компанията Аethaer започва да продава бутилки от 580 мл. с въздух от Великобритания на купувачи от замърсени китайски градове като Пекин и Шанхай за 115 долара.

Канадската компания Vitality Air предлага кутии с чист въздух, а цените тръгват от 52,99 долара за опаковка от две 8-литрови бутилки, докато швейцарската компания Swissbreeze продава въздух от планинските райони на алпийската държава за по-малко 20 долара за бутилка от 8 литра.