Името на Бърнард Мадоф, или само Мърни Бадоф, стана световноизвестно преди години. И то се превърна в символ на най-голямата финансова пирамида в историята. През последните около 13 години той излежаваше 150-годишна присъда, а в сряда беше съобщено, че той е починал във Федералния медицински център в Бътнър в САЩ.

"До самата си смърт Бърни живееше с чувството за вина и съжаляваше за престъпленията си", коментира след новината адвокатът му Брандън Семпъл.

Бърни Мадоф е роден през 1938 година в Ню Йорк в семейство на евреи, а неговият баща е освен водопроводчик и търговец с акции. Корените му идват от Европа, като неговите баби и дядовци пристигат в САЩ от Полша, Румъния и Австрия.

Той завършва университета Хофстра през 1960 година с диплома по политически науки. За кратко той посещава и лекции в Бруклинското правно учивище, но напуска, за да започне собствен бизнес - основава фирмата Bernard Madoff Investment Securities.

Снимка 527100

Източник: GettyImages

Мадоф създава компанията с капитал от 5000 долара, равняващи се на 43 000 долара към днешна дата. Тези средства той успява да спести, докато работи като пазач. С финансовата подкрепа на бащата на съпругата си успява да развие бизнеса си, като в следващите десетилетия започва да се конкурира с големите имена на "Уолстрийт" като използва иновативни технологии за своите котировки.

Около 2000 година компанията е най-големият маркет мейкър на NASDAQ борсата, а през 2008 година е на шесто място на "Уолстрийт". Фирмата има и подразделение, занимаващо се с консултантска дейност в областта на инвестициите.

Изграждането на финансовата пирамида на Мадоф започва преди това - през 90-те години, а по-късно тя става популярна като схемата "Понци". В нея засегнатите бяха около 3 милиона души в цял свят, а загубите за тях бяха в размер на 65 милиарда долара.

Схемата рухва по време на финансовата криза. Синовете на Бърни Мадоф сигнализират до американските власти, че баща им е признал за нея и е потвърдил, че бизнесът му е една голяма пирамида и "огромна лъжа". Разследванията започват, а през 2009 година той е осъден на 150-години лишаване от свобода.