Харвардският университет е атакуван за получаването на 9 милиона долара стимули от федералното правителство, пише Forbes.

"Най-богатият университет в САЩ грабва близо 9 милиона долара помощи от данъкоплатците." С това заглавие излезе вчера изданието Huffington Post. Авторите критикуват университета, че е "алчен" и че получава пари, които би трябвало да отидат в малкия бизнес, който всъщност се нуждае от средствата.

Но според изявление, изпратено от говорителя на висшето учебно заведение Джейсън Нютън, Харвард няма да използва нито цент от стимулите на стойност 9 милиона долара, за да компенсира загубите, които е поел, след като е преместил курсове онлайн в средата на март.

"Харвард всъщност отпуска 100% от средствата за финансова помощ за студентите, за да посрещнат спешните си нужди в условията на тази пандемия", пише в изявлението.

Критиката обаче продължава - как и кога Харвард е решил да предаде всичките пари на студентите? Нютън не обяснява кога точно е взето решението. В същото време президентът и служителите на университета отказват коментар по темата.

На 27 март Конгресът прие Закона за отпускането на помощи на фона на пандемията на новия коронавирус - облекчения за икономическа сигурност в размер на 2,2 трилиона долара, включително разпоредба, която насочва 12,5 милиарда долара федерална помощ към около 5 000 институции за висше образование. Сумата, която всяко училище може да получи, се основава на формула, направена от Конгреса.

Формулата, която е базирана на записване на студенти, класира по-напред заведенията с голям брой студенти и ученици, които получават федерални безвъзмездни помощи или стипендии. Тези стипендии са предназначени за учениците от семейства с ниски и средни доходи. Харвард, включително неговите бизнеси, юридически, медицински и други звена, има общо 24 000 студенти. 16% от тях получават такива безвъзмездни средства.