Летище София вече е на нивото на летищата в Истанбул, Цюрих и Париж що се отнася до по-ниски вредни емисии. Българският аеропорт е и първият в България с акредитация Airport Carbon Accredited Level IV - Transformation, която имат само още 8 летища в Европа (новото летище на Истанбул; Парижките - Шарл де Гол, Бурже и Орли; Марсилия; Цюрих; Лондон-Лутън и Базел).

Операторът на летище София - компанията СОФ Кънект, вече е сертифициран с Ниво 4 по програмата за акредитация за управление и намаляване на въглеродните емисии на летищата.  Тя се определя от европейската асоциация на летищата ACI EUROPE. Най-високата оценка е Ниво 5 на акредитацията.

Нов паркинг с 1000 места ще има летище София през есента

Нов паркинг с 1000 места ще има летище София през есента

Проектът е на стойност над 7 милиона лева

"Тази оценка потвърждава ангажимента на компанията към изпълнението на ЕSG стратегията и намаляването на въглеродния отпечатък в съответствие с глобалните климатични цели. Високата акредитация е резултат от целенасочените усилия и ангажираност на целия екип на летище София и демонстрира нашата решимост да постигнем пълна въглеродна неутралност до 2036-а година", коментира Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект.

Снимка 656229

Източник: БГНЕС

Нови инвестиции

Компанията СОФ Кънект инвестира инвестира над €14 милиона за дигитализиране на процесите на летището, което е част от ESG стратегията на компанията. Основните цели в плана за намаляване на емисиите на летище София включват и изграждането на соларна електроцентрала с капацитет от 20 мегавата с батерии за съхранение на произведената енергия.

Тя се очаква да бъде завършена до 2035 г. и ще покрива значителна част от енергийните потребности на летището.

Иначе, компанията постигна акредитацията най-вече заради важния принос на международното летище Мюнхен. Той се изразяваше в направените изчисления на емисиите от дейността на летището и неговите партньори, на потенциала от мерки за намаляване на въглеродните емисии и траектория за пълна декарбонизация, а също и за адаптирането към изискванията на Ниво 4, както и изготвянето на планове за управление на въглеродните емисии и за партньорство със заинтересованите страни.

Стратегическият план на СОФ Кънект включва пълна декарбонизация с 15% компенсации до 2036 г. Летището реализира няколко важни инициативи за постигане на тази цел. Закупи 34 електрически автомобила и няколко хибридни, участва в програмата на OMV за въглеродни компенсации, за да сведат до нула емисиите от автотранспорта и планира изграждането на собствени и на публичнодостъпни зарядни станции за електрически автомобили.

Летище за 2 милиарда евро ще строи Румъния на около 40 км от Русе

Летище за 2 милиарда евро ще строи Румъния на около 40 км от Русе

Bucharest-Sud ще бъде изградено южно от Букурещ, на територията на област Гюргево