Докато все повече млади хора се местят към големите градове и динамичния начин на живот, малките остават спокойни, но и почти обезлюдени. Освен проблемът с намаляващото население, те се сблъскват и с недостига на кадри в определени сектори, особено технологичния. За да могат да са конкурентноспособни, някои от местата разработват стратегии, с които да привлекат нови хора като им предлагат различни финансови стимули.

Губернаторът на Вермонт, Фил Скот подписва законопроект през май 2018г., финансиращ държавна инициатива, предлагаща 10 000 долара на хората, желаещи да се преместят и работят там. От 1 януари 2019 г. тази програма започва да приема кандидати, пише CNBC.

Но Вермонт не е единственото място с такава идея.

Koмпанията за финансови услуги Bankrate съставя списък с различни места по целия свят, на които биха ви плащали, за да живеете там.

1. Аляска

Аляска изпълнява програмата наречена Alaska Permanent Fund, която разпределя равна сума от петролните възнаграждения на държавата на всеки жител чрез годишен дивидент. През 2018 г. този дивидент достига 1600 долара на човек.

Жителите, които се регистрират за програмата всяка година от януари до март, обикновено получават плащанията си през октомври. Според доклади те използват парите за неща като медицински спешни случаи, пътувания и изплащания на студентски заеми.

2. Марне, Айова

Програмата на Айова предлага парцели, които са средно 891 кв.м за хората, които искат да се заселят в Средния Запад. Домовете трябва да са с размери най-малко 111 кв.м и лицата пребиваващи там трябва да отговарят на определени изисквания, включително да бъдат законно пребиваващи в САЩ, да строят сградите само за жилищни нужди и да спазват специфични строителни норми.

3. Линкълн, Канзас

Линкълн, Канзас, предоставя безплатни парцели от 1114 до 3344 кв.м за желаещите да построят свои собствени къщи и да изпълнят условията, описани в пакета за жилищно развитие.

Предимство имат първодошлите според съответния град и за да се възползват от програмата, строителството трябва да се завършва в рамките на 18 месеца от стартирането.

4. Хамилтън, Охайо

Стипендиантската програмата на Охайо за привличане на таланти предлага на скоро завършилите студенти до 10 000 долара, за да изплащат заемите си към колежите, ако се преместят там. Средствата се изплащат месечно по 300 долара. Кандидатите трябва да са завършили през последните седем години по програма, насочена към науката, технологиите, инженерството, изкуството или математиката и да представят доказателство за заетост в района.

Най-евтините за живот на чужденци големи градове в света

Най-евтините за живот на чужденци големи градове в света

Българската столица София е на трето място в тази класация

5. Тълса, Оклахома

В Тълса, Оклахома, програмата Tulsa Remote плаща на хората 10 000 долара, за да се преместят там. В допълнение, инициативата включва и стимули като членство в споделени работни пространства, до 3 месеца отстъпка за наем в обзаведен апартамент и график с разнообразни обществени мероприятия и програми. Tulsa Remote се финансира от George Kaiser Family Foundation. Благотворителното дарение от 3,5 млн. долара се фокусира върху насочването на вниманието към бедността в Тълса и привличането на нови хора в града.

6. Вермонт

Хората, които се местят във Вермонт и работят от вкъщи или в споделени работни пространства, могат да се класират в програмата за безвъзмездна помощ. Инициативата цели да привлече нови и по-млади жители. През първите шест месеца на 2019 г. 33 кандидати се местят във Вермонт със семействата си, като общо са стават 87 нови жители. Всеки участник получава до 5000 долара (средно около 3700 долара) за покриване на разходите.

В началото на юли, Вермонт ще стартира и програмата си Remote Worker за нови кандидати за оставащите 375 000 долара от целевите средства.

7. Албинен, Швейцария

Китното швейцарско селце Албинен има население от едва 240 души. През 2017 г. жителите са гласуват ""за"" предложението да се платят 25 000 долара на всеки възрастен и 10 000 на дете, за да живеят в живописното място. Заинтересованите трябва да са под 45 г. и да се ангажират да живеят в Албинен в продължение на 10 години. Те също трябва да закупят или построят къща на стойност 200 000 швейцарски франка (около 202 500 долара) или повече. Ако не сте от Швейцария, трябва да си осигурите съответното разрешение, което се дава на установените чуждестранни граждани.

8. Кандела, Италия

Средновековният град с население 2700 души се надява да привлече нови хора, предлагайки им между 910 до 2775 долара за преместване.

Заинтересованите трябва официално да станат жители на Кандела, да си наемат къща и да получават заплата от поне 7500 евро.

9. Хармъни, Минесота

За да стимулират хората да строят домовете си в града, властите за икономическо развитие на Хармъни разработват програма, с която да дадат отстъпка в брой въз основа на крайната пазарна стойност на новата къща.

Няма ограничения за възрастта или доходите на кандидатстващия като предимство имат първодошлите, а отстъпките варират между 5 000 и 12 000 долара.

Други от тези места са Чатануга, Тенеси; Саскачеван, Канада; Чили; Балтимор, Мериленд.