За тези, които планират да сменят местожителството си, експертите на берлинската изследователска компания Movinga съветва да се обърне внимание на филипинската столица Манила.

Експертите направиха ежегодния си рейтинг International Moving Price Index 2019 и назоваха най-евините и най-скъпите за живот на чужденци в света.

Класацията се съставя Рейтинг на базата на оценка на основните разходи за живот на човек и семейство, включително дневни разходи, разходите за наем на жилище, транспорт, храна и напитки, както и цената на нова тарифа за мобилен телефон.

Разказваме за 10-те най евтини за живот на чужденците големи градове в света. На трето място сред тях е българската столица София.

Снимка 221170

1. Ню Делхи, Индия

Разходи за един човек на месец: $1 735. Разходи на семейство за месец: $4 232

Ню Делхи е официалната столица на Индия, намира в метрополията на Делхи.

Ню Делхи е известен със своите широки булеварди, обградени с дървета и е място на множество национални институции и забележителности.

Снимка 217816

Източник: GettyImages

2. Истанбул, Турция

Разходи на човек на месец: $2 054 долара. Разходи на семейство на месец : $4 045

Истанбул е най-големият град в Турция, главният търговски, индустриален и културен център, главното пристанище на страната.

Разположен е на брега на протока Босфор, който разделя града на европейска (основна) и азиатска част, свързани с мостове и тунели.

Снимка 433627

Източник: iStock

3. София, България

Разходи на човек на месец: $2 282 долара. Семейни разходи на месец: 4 525 долара

Това е най-големият град в България обитаван от над 1 400 000 души.

София е столица - административен, транспортен, културен, индустриален и образователен център на България.

Снимка 437976

Източник: Wikipedia

4. Буенос Айрес, Аржентина

Разходи на човек на месец : $2 288 долара. Разходи на семейство на месец: $ 4 526

Буенос Айрес е федералната столица на Аржентина с население около 3 млн. души.

Буенос Айрес е най-голямото пристанище в страната, едно от най-големите в Южна Америка. Градът е най-важният финансов и индустриален център на страната.

Снимка 358560

Източник: EPA/БГНЕС

5. Куала Лумпур, Малайзия

Разходи на човек на месец : $ 2452. Месечни разходи на семейство: $5 088

Куала Лумпур е важен търговски, индустриален и финансов център на страната, с население около 2 млн. жители.

В града и околностите му има заводи за преработка на каучук, палмово масло и други хранителни продукти, автомобилни части, електрически и електронни продукти, селскостопанско оборудване, метални изделия и текстил.

Снимка 317645

Източник: iStock

6. Богота, Колумбия

Разходи на човек на месец: $2 472 долара. Разходи за семейство на месец: $ 4 859

Богота е главният политически, икономически и културен център на Колумбия. Градът е най-големият икономически център на страната и един от най-важните икономически центрове на Южна Америка.

Седалището на повечето колумбийски компании е в Богота. Тук са разположени централите на повечето частни банки и финансови организации в Колумбия.

Снимка 279122

Източник: iStock

7. Манила, Филипини

Разходи на човек на месец: 2548 долара. Разходи на семейство на месец: $ 5 292 долара

Манила е главното пристанище на страната и едно от най-натоварените пристанища в света. Развита е индустрията за производство на химикали, текстил и облекло, електроника, храни и напитки, тютюн, шперплат, копра, кокосово масло и др.

Хранителната промишленост е един от най-стабилните сектори на местната икономика. Манила е един от най-гъсто населените градове в света с гъстота на населението от 43 079 души на квадратен километър.

Снимка 242162

Източник: iStock

8. Рио де Жанейро, Бразилия

Разходи на човек на месец: $2 640 долара. Разходи на семейство на месец: $5 557 долара

Рио де Жанейро се превърна в привлекателна дестинация за много компании, защото там има административни и правителствени центрове. Централните офиси на големи държавни компании като Petrobras, Elektrobras и други също са разположени в града.

Рио се нарежда на второ място по индустриално производство и е вторият по големина финансов център след Сао Пауло. Промишлените предприятия на града произвеждат храни, химикали и нефтопродукти, лекарства, метални изделия, кораби, текстил и мебели. Доминиращият сектор в икономиката обаче е секторът на услугите, включително банковото дело и е вторият по обем пазар на акции в Бразилия.

Но Рио де Жанейро е известен и с много висока степен на престъпност, концентрирана в гъсто населените бедни районни на града.

Снимка 437979

Източник: Wikipedia

9. Джакарта, Индонезия

Разходи на човек на месец: $ 2 522. Разходи на семейство на месец: $ 6 452

Джакарта е най-големият индустриален център в страната. Джакарта е огромната многомилионна столица на най-голямата мюсюлманска държава в света.

В града няма метро, ​​което се отразява силно негативно на транспортната ситуация. Градските автобуси винаги са претъпкани с местни жители, те нямат климатик и редовно са "забити" в задръствания.

Снимка 379333

Източник: iStock

10. Санкт Петербург, Русия

Разходи на човек на месец: $2 760 долара. Разходи на семейство на месец: $5 669 долара

Санкт Петербург е вторият най-важен икономически център на Руската федерация след столицата Москва.

Санкт Петербург е най-северният град в света с население от над един милион души. Санкт Петербург често е определян като най-западния град на Русия в културен смисъл. Предполага, че до 2030 г. населението ще бъде 5,9 милиона души.

Историческият център е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. В Санкт Петербург се намира и Ермитажът - един от най-големите музеи на изкуството в света.