Крадци задигнаха 100-килограмова монета от берлинския музей "Боде". Апашите са успели да откраднат ескпонат, направен от чисто злато, който струва милиони долари.

Говорител на полицията в германската столица обясни, че престъпниците са се промъкнали в сградата през прозорец в понеделник през нощта, като са нахлули в помещението, където е съхранявана ценната вещ.

След като успели да помръднат огромната ценност от мястото й, крадците избягали, преди органите на реда на пристигнат на мястото на произшествието, пише Bloomberg.

Смята се, че крадците са проникнали в сградата с помощта на стълба, тъй като униформените открили подобно приспособление в близост до железопътните линии около музея.

Гигантската канадска монета е с диаметър 53 сантиметра и е изкована от 24-каратово злато. Задигнатата вещ има номинална стойност от 1 милион канадски долара. Но по пазарни цени се изчисява, че експонатът струва почти 4.5 милиона щатски долара.

На едната страна на монетата е изобразена британската кралица Елизабет II, а другата й е украсена с кленово листо. Самият експонат е изсечен в Монетния двор на Канада през 2007 г.