До 2030 година вероятно ще има хора, които живеят и работят на Луната. Това казва служител на НАСА, цитиран от Business Insider.

"Ще изпращаме хора на Луната, които ще живеят и работят по научни мисии там", заявява Хауърд Ху, който ръководи програмата "Артемис 1", в която космическият кораб Orion ще прелети до Луната.

НАСА успешно изстреля своята нова ракета Space Launch System или SLS миналата седмица, изпращайки космическия кораб Orion по пътя му към Луната.

Изстрелването беше многократно отлагано, но в крайна сметка постави началото на мисиите на НАСА, първата голяма стъпка към стъпване на хора обратно на Луната от няколко десетилетия насам.

Orion има за цел да тества способността си да донесе капсула до Луната и обратно, но при следващото изпращане на Луната, трябва да има и астронавти на кораба.

Ако всичко върви по план, космическият кораб може да бъде използван за мисия с хора до Луната, за първи път от 1972 г., включително първата жена астронавт.

Сегашният план е екипажът да кацне близо до южния полюс на Луната, където ще прекара около седмица в търсене на вода или признаци, че може да има наличие някъде. Южният полюс на Луната обикновено представлява интерес за учените, поради възникване на воден лед в постоянно сенчести места около него.

"Това е първата стъпка, която предприемаме към дългосрочно изследване на Космоса, не само за Съединените щати, но и за света", казва още Хауърд Ху. Орион лети до Луната днес, като НАСА предава на живо в YouTube.