Корабът Prelude FNLG не е съвсем обичаен плавателен съд. Това е плаващ завод за втечнен природен газ, собственост на енергийния гигант Shell. Суровината се качва на борда директно от добивните кладенци, втечнява се и вече готовият продукт се прехвърля към специалните танкери, които го транспортират до клиентите.

Капацитетът на съоръжението е 5,3 милиона тона втечнен газ годишно, а общият капацитет за съхранение е 463 000 кубични метра. Такава инсталация се нуждае от пространство с подходящ размер и така се появи този много голям кораб. Водоизместимостта на Prelude е 600 хиляди тона - което се равнява на около шест съвременни атомни самолетоносачи като американския "Джордж Буш".

Супер корабът е построен в корабостроителницата Geoje в Южна Корея и е пуснат на вода през ноември 2013 година. През лятото на 2017 г., след окончателното завършване и теглене (Prelude няма собствен силов агрегат) от Южна Корея, корабът е закотвен в Тиморско море, на около 200 километра от австралийското крайбрежие. Плаващият завод за втечнен природен газ трябва да прекара следващите 25 години на това място.

Преди него най-големият кораб беше 458-метровият супертанкер Seawise Giant, създаден от японската компания Sumitomo Heavy Industries и пуснат на вода през 1979 година. Но през декември 2013 г. новият морски гигант, Prelude FNLG, напусна сухия док, надминавайки предшественика си с почти 30 метра.

Защо се нуждаем от такива огромни кораби и има ли логично ограничение в надпреварата за рекорди?

Размерът на кораба не се дължи на прищявката на корабостроителите или собствениците, а на чисто технически проблеми - и от тази гледна точка всеки тип плавателен съд има своите граници. Например самолетоносачът с ядрен двигател USS Enterprise, пуснат на вода през септември 1960 г., все още е най-дългият военен кораб в историята (342 м). Но просто няма смисъл допълнително да се увеличава размерът на такива кораби поради намаляването на маневреността на самолетоносача и поради редица други фактори.

Той остава най-големият кораб в света до 30 август 1975 г., когато 382-метровият японски супертанкер Berge Emperor докосва водата. За супертанкер такива размери вече не се считат за нещо изключително и през 1970 г. японците построиха четири кораба от този клас. Година по-късно, на 25 юни 1976 г., рекордът е счупен от френския супертанкер Batillus с дължина 414 м, а година по-късно и от кораба от същия клас Pierre Guillaumat.

И накрая, през 1979 г. битката на супертанкерите приключи с изграждането в Япония на единствения гигант в своя клас, Seawise Giant. Поредицата не е продължена по тривиална причина - корабът не е преминавал през Суецкия, Панамския канал и Ламанша, което значително е ограничило възможностите за неговата експлоатация. Именно този фактор задържа размера на супертанкерите и до днес.

Seawise Giant се оказа подходящ за използване при много ограничени условия и в края на своята кариера той служи като плаваща инсталация за съхранение и претоварване на петрол.

И след него идва Prelude FNLG. Защо?

Както можете да се досетите, южнокорейският плавателен съд Prelude принадлежи към напълно нов клас кораби, за които размерът на супертанкерите е откровено недостатъчен. Този клас се нарича FLNG, което буквално означава плаващ втечнен природен газ, а по точно казано е плаваща инсталация за превръщане на природен газ във втечнен газ.