Охайо стартира необикновена кампания за поощряване на имунизациите. Щатът ще провежда лотария с награди на стойност 1 милион долара, в която ще могат да участват всички ваксинирани пътници. Това обяви губернаторът на Охайо Майк Дюин, пише Business Insider.

От 26 май до 23 юни всяка седмица по ще се тегли по един късметлия, който ще получи 1 милион долара. Условието за участие е да имат поне една доза ваксина срещу COVID-19 и да са над 18 годишна възраст.

Жителите на възраст от 12 до 18 години, които вече имат право на ваксина, ще бъдат включени в теглене на четиригодишна пълна стипендия, включително обучение и настаняване, за който и да е държавен колеж или университет.

Властите в Охайо ще свалят карантинните мерки до три седмици. Маските ще отпаднат на повечето места, а храненето в заведения на закрито ще бъде позволено.

"Случаите са намалели и имаме изпитано оръжие - ваксината. Наясно съм, че някои смята идеята за джакпотът за налудничава", каза губернаторът.

Още няколко щати, освен Охайо, са измислили креативни начини да убедят жителите да се ваксинират. Чикаго например експериментира с програма Vax Pass, която позволява на ваксинираните жители да присъстват на концерти и други събития. А в Кънектикът властите си партнират с местни бизнеси, за да предлагат безплатни питиета в определени ресторанти за определен период от време.