Шефът на Tesla Илън Мъск призова за по-голям добив на нефт и газ. Той призова Европа да се обърне към ядрената енергия за своите енергийни нужди. Това заяви човекът, който се посветил на създаване на зелени екологични технологии чрез съобщение в социалната мрежа Twitter. Призивът дойде на фона на покачването на цените на бензина в САЩ.

"Мразя да казвам подобни неща, но трябва незабавно да увеличим добива на петрол и газ",написа той в социалната мрежа. "Извънредните ситуации налагат предприемане на извънредни мерки", обоснови се шефът на Tesla.

Той отбеляза също че това може да навреди на продажбите на електромобили, включително и Tesla.

Русия е сред най-големите производители на суров петрол и природен газ в света, осигурявайки 10% от доставките в световен мащаб и приблизително 40% за Европейския съюз. Войната обтегна отношенията между Русия и много държави, включително тези, които разчитат на енергийни доставки.

"Очевидно е, че Европа трябва да рестартира атомни електроцентрали и да увеличи мощността на съществуващите", написа той.

На този фон много страни вече са се отказали ядрената енергия след аварии, след взрива в Чернобил в Украйна през 1986 г. и катастрофата във Фукушима в Япония през 2011 г.

Германия например е сред европейските държави, които се отказват от ядрената енергия. През 2011 г. тогавашният канцлер Ангела Меркел обяви, че се стартира енергиен преход и постепенно ще се премахне ядрената енергия и въглищата за сметка на възобновяемите източници. Германия затвори три атомни централи в края на 2021 г., оставяйки три активни централи на територията си.

Междувременно Германия е станала още по-зависима от Русия за доставките на природен газ и въглища, отбелязва Bloomberg. Въпреки това страната спря одобрението на "Северен поток 2".

Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли предложеното от САЩ ембарго върху вноса на руски петрол и газ, предпочитайки да се съсредоточи върху "устойчив" натиск върху Москва.