Карарският мрамор е един от най-качествените в света. Плоча от такъв може да стигне до 400 долара за квадратен метър, а исторически се е използвал в архитектурата на много знаменити сгради като Пантелеона в Рим или емблематичната статуя на Микеланджело - Давид. Ценният камък идва от Апуанските Алпи, планинска верига в северната част на Тоскана, която се простира на 58 километра и е висока 2000 метра.

На това място мрамор се добива от времето на древните римляни и има хилядолетна история, пише BusinessInsider. Затова в кариерите в планините около град Карара се произвежда най-много мрамор, от всяко друго място по света. Пазарът се равнява на стойност над 1 милиард евро или 1,1 милиарда долара, като се произвеждат над 4 милиона тона мрамор вяска година. В процеса участват повече от 13 000 души.

Забележителните кариери дори са заснети във филм на Джеймс Бонд. Едни от най-известните са кариерата Cava Querciola номер 147 и Cava Fiordichiara номер 76, които са навътре в планината. Мраморът там се добива с 5-милиметрова диамантена тел или големи електрични триони.

В зависимост от начина, по който е добит и от неговите вени се определя цената на мрамора. Например, плоча мрамор Statuario или Calcatta може да струва 10 000 евро или 11 000 долара за тон. По-скъпият мрамор обикновено се изнася. През миналата година блокове, тежащи 1,2 милиона тона, са били изнесени за Китай, САЩ и Германия.

Този мрамор, който не напуска страната се, се използва в местния бизнес и занаятчийските магазини в крайбрежните градове на Западна Тоскана. Отличаващ се от останалите е градът Пиетрасанта или наричан "градът на мрамора" заради наличието на много художници и склуптуристи.

За разлика от големите чуждестранни компании, които търсят възможно най-луксозния камък, художниците в Пиетрасанта търсят перфектния камък, който да превърнат в склуптура или друго произведение на изкуството. Те обясняват, че карарският мрамор е идеален, защото е равномерно бял и има средна твърдост.