Русия има проблем с наличието на достатъчно войници, докато войната в Украйна продължава да бушува. Армията толкова отчаяно се нуждае от новобранци, че Москва предлага бонус от 495 000 рубли, което е около 5 200 долара, на гражданите на съседен Казахстан, ако се присъединят към руската армия, предаде Reuters.

Казахстан е бивша съветска република и в нея живеят 3,5 милиона етнически руснаци - 18% от населението на страната от 19,5 милиона.

Обявите са онлайн и набират войници. На тях се изобразява руското и казахстанското знаме заедно с лозунга "Рамо до рамо", според Reuters. В замяна се предлага еднократно плащане от 495 000 рубли, месечна заплата от 190 000 рубли - 2 000 долара и други бонуси за тези, които сключват договор с руската армия, според информационната агенция.

Рекламите водят до уебсайт, който предлага възможност за присъединяване към руската армия.

Припомняме, че правителството на Казахстан не подкрепи войната на Русия в Украйна и настоя за мир, а присъединяването към военни конфликти в чужбина с цел финансова печалба не е законно според казахстанското законодателство.

Русия е изправена пред огромен недостиг на работна ръка на фона на войната в Украйна, особено след като Путин мобилизира 300 000 резервисти миналата есен, което накара десетки хиляди мъже да избягат от страната.

Според проучвания 42% от руските индустриални предприятия са имали недостиг на работна сила през юли.