Сингапур ще строи еко град с 42 000 жилища, разположение в пет жилищни района. Новият град ще носи името Тенга и ще бъде 24-то селище, построено от правителството на Сингапур след Втората световна война. Той обаче ще е първият с централизирано охлаждане, автоматизирано събиране на боклука и градски център без автомобили.

Над 70% от жилищата са предвидени да се дават под наем. В момента цените на апартаментите с две спални в Сингапур започват от 108 000 сингапурски долара (82 000 долара). Първите апартаменти трябва да бъдат завършени през 2023 година, пише CNN.

Територията, на която ще се строи новият град, досега е била дом на фабрики за производство на тухли, а по-късно използвана за военно обучение.

Планира се да бъде инсталирана станция за зареждане на електрически превозни средства. "Когато планирахме пътната мрежа, предвидихме бъдеще, в което автономните превозни средства и самоуправляващите се превозни средства ще станат реалност", казват властите.

Въпреки че е със сравнително малко население - под под 6 милиона души, емисиите на глава от населението в Сингапур са по-високи от тези в Обединеното кралство, Китай и Малайзия, според Националния секретариат на страната за изменение на климата.

Метеорологичната служба на Сингапур прогнозира, че до края на този век средните дневни температури в града ще бъдат най-малко 34,1 градуса по Целзий почти през всеки ден от осемте най-топли месеца в годината.

Всички жители на града ще имат приложение, което им позволява да следят потреблението на енергия и вода. Ще има и цифрови дисплеи във всеки блок, които междувременно ще информират обитателите за тяхното колективно въздействие върху околната среда. Това дори може да насърчи конкуренцията между жилищните блокове.