Бившият американски президент Доналд Тръмп стартира собствена медийна компания чрез своя платформа за социални медии, съобщават световните агенции. Новината идва точно девет месеца, след като Тръмп беше цензуриран и изгонен от много социални медийни канали заради ролята си в подтикването на бунта и превземането на Капитолия във Вашингтон.

Милиардерът обяви името на своята нова медия - Trump Media & Technology Group, в която ще влезе и приложение под наслов TRUTH Social. Според Тръмп идеята му е да създаде съперник на големите технологични компании, които са го цензурирали и са му отказали публичната трибуна, която е от първостепенно значение за свободата на словото.

Доналд Тръмп заведе дело срещу  Facebook, Google и Twitter

Доналд Тръмп заведе дело срещу Facebook, Google и Twitter

Съдебният иск е адресиан и към изпълнителните директори на трите компании

В свое изявление в социалните мрежи той написа:

"Живеем в свят, в който талибаните имат огромно присъствие в Twitter, но вашият любим американски президент е заглушен. Това е недопустимо."

Новата му компания е създадена чрез сливане с Digital World Acquisition Corporation (DWA) и по думите на Тръмп ще се стреми да стане публична компания.

Екипът на Доналд Тръмп пуска своя социална платформа

Екипът на Доналд Тръмп пуска своя социална платформа

Участието на бившия американски президент в проекта е неясно

DWA е базирана в Маями и е специализирана в SPAC (special purpose acquisitions company) - компания за придобиване със специална цел. Тоест, тя придобива друга частна фирма и след това променя името си. SPAC плащат за своите придобивания с пари, предоставени от инвеститори.

Доналд Тръмп говори за стартирането на свой собствен сайт, откакто му беше забранено да влиза в Twitter и Facebook. По-ранните му опити за стартиране на собствен блог на съществуващия му уебсайт бяха спрени, след като страницата събра доста малък брой читатели.

Очаква се новия сайт и приложението на Тръмп да бъдат пуснати през ноември. А от догодина се планира и услуга за видео стрийминг, наречена TMTG+. Тя ще включва развлекателни програми, новини и подкасти. От DWA заявиха, че към оммента са събрали около 293 милиона долара, които ще използват за разрастване на бизнеса на TMTG.

Цензура? Twitter блокира споделянето на публикации и от новата платформа на Доналд Тръмп

Цензура? Twitter блокира споделянето на публикации и от новата платформа на Доналд Тръмп

Новата платформа заобикаляла политиките на социалните мрежи