2020 година със сигурност не е годината на големите коледни партита, но това не означава, че почиващите не могат да пренесат тържествата в домовете си, макар и скромно с най-близките си хора. Ето и няколко прости и елегантни рецепти за сезонни коктейли от цял свят, подбрани от CNBC Global Traveler, които със сигурност биха повдигнали празничния ви дух. 

Winterland

Почитателите на мента и бял шоколад могат да се отпуснат с тази вкусна напитка, дело на салон Peak 47, разположен в Whiteface Lodge в щата Ню Йорк. Курортът се намира в Лейк Плесид - добре познато село в планината Адирондак, което е домакин на зимните олимпийски игри през 1932 и 1980 година.

Ингредиенти:

  • 2 части (50 грама) ванилова водка
  • 1 част (25 грама) бял Crème de menthe
  • 2 части (50 грама) ликьор от бял шоколад
  • Сироп от бял шоколад
  • Натрошени коледни бастунчета или захарни пръчици

Потопете ръба на чаша за мартини първо в сиропа от бял шоколад, а после и в натрошените бастунчета, така че да полепнат. Може да добавите натрошени бонбони в чашата за допълнителен вкус. Оставете чашата настрана.

Напълнете шейкър за коктейли с лед и добавете ваниловата водка, белият бял Crème de menthe и ликьора от бял шоколад. Разклатете добре и прецедете в приготвената чаша за мартини. Рецептата е за един коктейл.

Mocha Honey Old Fashioned

Тази напитка, направена за първи път в курорта Omni Hilton Head Oceanfront Resort, ще бъде истинско изкушение за любителите на меденото уиски. Шоколадът, черешите и кафето придават дълбочина, богатство и невероятен баланс на вкусовете в този коктейл.

Ингредиенти:

  • 4 части медено уиски (препоръчителна марка: Jack Daniels Tennessee Honey)
  • 0,5 част ликьор от кафе Kahlua
  • 1 част сироп от агава (препоръчителна марка: Monin)
  • около половин чаена лъжичка шоколадов битер
  • 2 черешки
  • сушени резенчета портокал и розмарин за гарнитура

Разбъркайте всички съставки добре с лед. Поставете голяма бучка лед в чаша и прецедете коктейла в нея. Гарнирайте с портокала и розмарин.

Mocha Honey Old Fashioned

Източник: Facebook

Mocha Honey Old Fashioned

Whiskey Winter

Този горещ коктейл идва от хотел Loews Boston в богатия квартал Back Bay в Бостън. Рецептата съчетава класически бърбън с португалско подсилено вино в една изящна напитка, предназначена да затопли дори най-студените зимни нощи.

Ингредиенти:

  • 2 части бърбън (препоръчителна марка: Maker's Mark)
  • 1 част вино Madeira
  • 0,5 част обикновен сироп
  • 1 яйце
  • смляно индийско орехче

Сложете яйцето в шейкър за коктейли и разклатете енергично (около 20 пъти или повече). Добавете бърбъна, виното Madeira и сиропа. Отново разклатете енергично. Прецедете коктейла в чаша и отгоре поръсете прясното индийско орехче.

Festive Campfire

Зад този изтънчен коктейл стой супер известния сингапурски ресторант и скай бар Ce La Vi. Напитката е игрива и се поднася със запечен бонбон маршмелоу, откъдето идва и неговото къпингарско име.

Ингредиенти:

  • 20 милилитра малцово уиски (препоръчителна марка: Monkey Shoulder)
  • 10 милилитра вермут Martini Rosso
  • 10 милилитра ликьор от шоколад
  • 10 милилитра джинджифилов сироп
  • около половин чаена лъжичка портокалов битер
  • запечен бонбон маршмелоу за гарнитура

Комбинирайте съставките и разбъркайте много добре. В чаша за уиски сложете едно голямо кубче лед или изстуден камък за охлаждане и прецедете течността. Забучете на дървена клечка предварително запечения с горелка или на фурна бонбон маршмелоу и украсете с него, като го поставите върху чашата. Внимавайте с запичането на бонбона - трябва да има красив вид, защото няма да го хапвате между бисквити около огнището на къмпинга.

Festive Campfire

Източник: Facebook

Festive Campfire

Heavyweight Champ

В буквален превод името на този коктейл означава "шампион в тежка категория". И, да - името може и да не е коледно, но това далеч не означава, че неговия дух не е такъв. Напитката идва от ресторанта и скай бара Geraldine в Остин, Тексас. Коктейлът има две вариации - топла и студена. Това зависи изцяло от вашата нагласа.

Ингредиенти:

  • 4 части ръжено уиски (препоръчителна марка: Kooper Family Rye)
  • 1 част подправен ликьор от круши (препоръчителна марка: St. George)
  • около половин чаена лъжичка ябълков битер (препоръчителна марка: Bar Keep)
  • 1,5 части сладък джинджър сироп (gingerbread syrup) 
  • канелени пръчки за гарнитура

За джинджър сиропа:

  • Половин чаша кафява захар
  • 1 чаша обикновена захар
  • 1,5 чаша вода
  • 6 супени лъжици меласа
  • 2 чаени лъжички смлян джинджифил
  • 1 чаена лъжичка смляна канела
  • 2 чаени лъжички екстракт от ванилия

Комбинирайте всички съставки в тенджера и загрейте до разтваряне. След това охладете и оставете сиропа настрана за около седмица.

Приготвяне на коктейла:

Студен метод - комбинирайте всички съставки в шейкър за коктейли и разклатете много добре, за да се смесят хубаво съставките, които са с различна консистенция. Прецедете в охладена чаша и сервирайте с препечена пръчка канела. Канелата се получава най-добре, когато я обгорите хубаво с горелка, но може да използвате и фурна. Така тя ще отпусне целия си аромат за едно незабравимо коледно изживяване.

Топъл метод - комбинирайте всички съставки в затоплена чаша за пунш или халба. Добавете гореща вода по вкус и гарнирайте с препечената канелена пръчка. Топлата версия е по-слаба, защото се разрежда с вода и от един шейкър могат да излязат 2 коктейла. Млякото не би подхождало на тази напитка.

Какъв алкохол предпочетоха руснаците по време на карантината?

Какъв алкохол предпочетоха руснаците по време на карантината?

In vino veritas: силният алкохол отстъпва в полза на бирата и виното

Mistletoe Mule

Ако мислите, че джинът е питие само за лятото - грешите. Тази проста, но гениална и свежа напитка е дело на екипа на базираната в Ню Йорк дестилерия Black Button Distilling. Рецептата включва качествен джин, смесен с нотки на плодове и цитрусови плодове.

Ингредиенти:

  • 2 части джин (препоръчителна марка: Citrus Forward)
  • 1 части пресен сок от лайм
  • една чаена лъжичка битер от червена боровинка
  • 4 части джинджифилова бира
  • червени боровинки и листа от мента за гарнитура

Комбинирайте джин, сока от лайм и битера с лед и разклатете в шейкър за коктейли. Изсипете в халба и долейте с джинджифилова бира. Напитката се гарнира с червени боровинки и листа от мента.

Christmas Cake Negroni

Тази празнична вариация на класическия коктейл Негрони е дело на Bar 45 в хотел 45 Park Lane, който се намира до Хайд Парк в Лондон. След като го опитате веднъж, коктейлът със сигурност ще влезе във вашето коледно и новогодишно меню, а празниците вече никога няма да са същите без него.

Ингредиенти:

  • 30 милилитра ликьор Cointreau
  • няколко капки ликьор Мaraschino
  • 40 милилитра джин
  • 40 милилитра сироп от канела и ванилия
  • една и половина чаена лъжичка портокалов битер
  • свежи портокалови кори

Напълнете шейкъра с лед и добавете всички съставки с изключение на портокаловите кори. Затворете и разклатете много добре. Прецедете течността в чаша с лед по желание, след което изстискайте портокалова кора върху напитката, направете от нея някаква форма по желание и я пуснете в чашата. Рецептата е за два коктейла.

Снимка 511164

Източник: Facebook

Fall Fashioned

Тази напитка идва от голф дестинацията на Уисконсин - Sand Valley. Тя е изключително проста и се приготвя на основата на ябълки. Коктейлът е разкошна празнична глезотия за феновете на бърбъна.

Ингредиенти:

  • 4 части бърбън (препоръчителна марка: Knob Creek)
  • 1,5 части ябълков сироп или ябълкова меласа
  • една и половина чаена лъжичка подправен ябълков битер
  • канелени пръчки за гарнитура

Разбъркайте всички съставки в шейкър. Прецедете коктейла в чаша с голяма бучка лед или охладени камъни. Гарнирайте с пръчка канела. Рецептата е за два коктейла.

7-те най-скъпи алкохолни напитки в света

7-те най-скъпи алкохолни напитки в света

Те са толкова скъпи, че е по-лесно да си купите кола или апартамент, отколкото да ги опитате