2020 година със сигурност не е годината на големите коледни партита, но това не означава, че почиващите не могат да пренесат тържествата в домовете си, макар и скромно с най-близките си хора. Ето и няколко прости и елегантни рецепти за сезонни коктейли от цял свят, подбрани от CNBC Global Traveler, които със сигурност биха повдигнали празничния ви дух.
Winterland
Почитателите на мента и бял шоколад могат да се отпуснат с тази вкусна напитка, дело на салон Peak 47, разположен в Whiteface Lodge в щата Ню Йорк. Курортът се намира в Лейк Плесид - добре познато село в планината Адирондак, което е домакин на зимните олимпийски игри през 1932 и 1980 година.
Ингредиенти:
- 2 части (50 грама) ванилова водка
- 1 част (25 грама) бял Crème de menthe
- 2 части (50 грама) ликьор от бял шоколад
- Сироп от бял шоколад
- Натрошени коледни бастунчета или захарни пръчици
Потопете ръба на чаша за мартини първо в сиропа от бял шоколад, а после и в натрошените бастунчета, така че да полепнат. Може да добавите натрошени бонбони в чашата за допълнителен вкус. Оставете чашата настрана.
Напълнете шейкър за коктейли с лед и добавете ваниловата водка, белият бял Crème de menthe и ликьора от бял шоколад. Разклатете добре и прецедете в приготвената чаша за мартини. Рецептата е за един коктейл.
Mocha Honey Old Fashioned
Тази напитка, направена за първи път в курорта Omni Hilton Head Oceanfront Resort, ще бъде истинско изкушение за любителите на меденото уиски. Шоколадът, черешите и кафето придават дълбочина, богатство и невероятен баланс на вкусовете в този коктейл.
Ингредиенти:
- 4 части медено уиски (препоръчителна марка: Jack Daniels Tennessee Honey)
- 0,5 част ликьор от кафе Kahlua
- 1 част сироп от агава (препоръчителна марка: Monin)
- около половин чаена лъжичка шоколадов битер
- 2 черешки
- сушени резенчета портокал и розмарин за гарнитура
Разбъркайте всички съставки добре с лед. Поставете голяма бучка лед в чаша и прецедете коктейла в нея. Гарнирайте с портокала и розмарин.
Източник: Facebook
Mocha Honey Old Fashioned
Whiskey Winter
Този горещ коктейл идва от хотел Loews Boston в богатия квартал Back Bay в Бостън. Рецептата съчетава класически бърбън с португалско подсилено вино в една изящна напитка, предназначена да затопли дори най-студените зимни нощи.
Ингредиенти:
- 2 части бърбън (препоръчителна марка: Maker's Mark)
- 1 част вино Madeira
- 0,5 част обикновен сироп
- 1 яйце
- смляно индийско орехче
Сложете яйцето в шейкър за коктейли и разклатете енергично (около 20 пъти или повече). Добавете бърбъна, виното Madeira и сиропа. Отново разклатете енергично. Прецедете коктейла в чаша и отгоре поръсете прясното индийско орехче.
Festive Campfire
Зад този изтънчен коктейл стой супер известния сингапурски ресторант и скай бар Ce La Vi. Напитката е игрива и се поднася със запечен бонбон маршмелоу, откъдето идва и неговото къпингарско име.
Ингредиенти:
- 20 милилитра малцово уиски (препоръчителна марка: Monkey Shoulder)
- 10 милилитра вермут Martini Rosso
- 10 милилитра ликьор от шоколад
- 10 милилитра джинджифилов сироп
- около половин чаена лъжичка портокалов битер
- запечен бонбон маршмелоу за гарнитура
Комбинирайте съставките и разбъркайте много добре. В чаша за уиски сложете едно голямо кубче лед или изстуден камък за охлаждане и прецедете течността. Забучете на дървена клечка предварително запечения с горелка или на фурна бонбон маршмелоу и украсете с него, като го поставите върху чашата. Внимавайте с запичането на бонбона - трябва да има красив вид, защото няма да го хапвате между бисквити около огнището на къмпинга.
Източник: Facebook
Festive Campfire
Heavyweight Champ
В буквален превод името на този коктейл означава "шампион в тежка категория". И, да - името може и да не е коледно, но това далеч не означава, че неговия дух не е такъв. Напитката идва от ресторанта и скай бара Geraldine в Остин, Тексас. Коктейлът има две вариации - топла и студена. Това зависи изцяло от вашата нагласа.
Ингредиенти:
- 4 части ръжено уиски (препоръчителна марка: Kooper Family Rye)
- 1 част подправен ликьор от круши (препоръчителна марка: St. George)
- около половин чаена лъжичка ябълков битер (препоръчителна марка: Bar Keep)
- 1,5 части сладък джинджър сироп (gingerbread syrup)
- канелени пръчки за гарнитура
За джинджър сиропа:
- Половин чаша кафява захар
- 1 чаша обикновена захар
- 1,5 чаша вода
- 6 супени лъжици меласа
- 2 чаени лъжички смлян джинджифил
- 1 чаена лъжичка смляна канела
- 2 чаени лъжички екстракт от ванилия
Комбинирайте всички съставки в тенджера и загрейте до разтваряне. След това охладете и оставете сиропа настрана за около седмица.
Приготвяне на коктейла:
Студен метод - комбинирайте всички съставки в шейкър за коктейли и разклатете много добре, за да се смесят хубаво съставките, които са с различна консистенция. Прецедете в охладена чаша и сервирайте с препечена пръчка канела. Канелата се получава най-добре, когато я обгорите хубаво с горелка, но може да използвате и фурна. Така тя ще отпусне целия си аромат за едно незабравимо коледно изживяване.
Топъл метод - комбинирайте всички съставки в затоплена чаша за пунш или халба. Добавете гореща вода по вкус и гарнирайте с препечената канелена пръчка. Топлата версия е по-слаба, защото се разрежда с вода и от един шейкър могат да излязат 2 коктейла. Млякото не би подхождало на тази напитка.
Mistletoe Mule
Ако мислите, че джинът е питие само за лятото - грешите. Тази проста, но гениална и свежа напитка е дело на екипа на базираната в Ню Йорк дестилерия Black Button Distilling. Рецептата включва качествен джин, смесен с нотки на плодове и цитрусови плодове.
Ингредиенти:
- 2 части джин (препоръчителна марка: Citrus Forward)
- 1 части пресен сок от лайм
- една чаена лъжичка битер от червена боровинка
- 4 части джинджифилова бира
- червени боровинки и листа от мента за гарнитура
Комбинирайте джин, сока от лайм и битера с лед и разклатете в шейкър за коктейли. Изсипете в халба и долейте с джинджифилова бира. Напитката се гарнира с червени боровинки и листа от мента.
Christmas Cake Negroni
Тази празнична вариация на класическия коктейл Негрони е дело на Bar 45 в хотел 45 Park Lane, който се намира до Хайд Парк в Лондон. След като го опитате веднъж, коктейлът със сигурност ще влезе във вашето коледно и новогодишно меню, а празниците вече никога няма да са същите без него.
Ингредиенти:
- 30 милилитра ликьор Cointreau
- няколко капки ликьор Мaraschino
- 40 милилитра джин
- 40 милилитра сироп от канела и ванилия
- една и половина чаена лъжичка портокалов битер
- свежи портокалови кори
Напълнете шейкъра с лед и добавете всички съставки с изключение на портокаловите кори. Затворете и разклатете много добре. Прецедете течността в чаша с лед по желание, след което изстискайте портокалова кора върху напитката, направете от нея някаква форма по желание и я пуснете в чашата. Рецептата е за два коктейла.
Източник: Facebook
Fall Fashioned
Тази напитка идва от голф дестинацията на Уисконсин - Sand Valley. Тя е изключително проста и се приготвя на основата на ябълки. Коктейлът е разкошна празнична глезотия за феновете на бърбъна.
Ингредиенти:
- 4 части бърбън (препоръчителна марка: Knob Creek)
- 1,5 части ябълков сироп или ябълкова меласа
- една и половина чаена лъжичка подправен ябълков битер
- канелени пръчки за гарнитура
Разбъркайте всички съставки в шейкър. Прецедете коктейла в чаша с голяма бучка лед или охладени камъни. Гарнирайте с пръчка канела. Рецептата е за два коктейла.