Освен един от най-скъпите градове за живот в САЩ, Сан Франциско е и един от най-горещите имотни пазари в света. Да живееш там може да струва цяло състояние, като се имат предвид високите наеми и сметки. Но разходите на местната власт също са големи, а скоро е възможно бюджетът на града да бъде натоварен допълнително с изплащането на огромна сума заради потъващия небостъргач Millennium Tower, разказва Fortune.

През февруари тази година стана ясно, че след построяването ѝ през 2008 година, емблематичната за Сан Франциско сграда е потънала с близо 45 сантиметра и се е наклонила с още 35 сантиметра. Имотите там, купени преди години за милиони, вече се продават средно за едва $ 320 000. Преди да се разбере за проблема, цените на апартаментите са били между $1,6 млн. и $ 10 млн., писа преди месеци Business Insider.

Сан Франциско строи небостъргачи като луд. Но е заплашен от смъртоносен проблем

Сан Франциско строи небостъргачи като луд. Но е заплашен от смъртоносен проблем

Високите сгради в града се изграждат, без да се отчитат геологическите му особености

Millenium Tower има 58 етажа и се нарежда на четвърто място по височина в Сан Франциско с над 400 луксозни жилища. Собствениците могат да ползват вътрешен басейн, фитнес център, собствен кино салон и да дегустират вина в собствена винарна, но този лукс не ги спира да разпродават имотите, които са закупили в сградата.

Днес обаче вълна от недоволство се надига срещу местната власт заради проблема със сградата. Адвокати и компании за недвижими имоти обвиняват общината за изграждането на друг проект - Transbay, на същата улица, който е предизвикал подкопаването на Millenium Tower. Според "Сан Франциско Кроникъл" по закон сумата, която Сан Франциско ще трябва да изплати на засегнатата страна, е $ 15,7 млн.

Имотите в рушащ се небостъргач в САЩ, стрували милиони, се разпродават на безценица

Имотите в рушащ се небостъргач в САЩ, стрували милиони, се разпродават на безценица

Въпреки че инженери се опитват да укрепят сградата, собствениците продават имотите си

Медията съобщава още, че вече са налице девет съдебни процеса, включително искове от 146 адвоката от близо 40 кантори. Властта в Сан Франциско от своя страна е наела елитна адвокатска кантора, която да представлява местната власт, а това от своя страна ще прибави още разходи към натрупаният досега дълг.

Това далеч не е всичко. Реконструкцията на небостъргача може да струва от $ 200 млн. до $ 500 млн. Ако законовите процедури докажат, че общината е виновна и трябва да поеме разходите за възстановяването, вероятността да се покачат данъците на населението е повече от висока.