Да се притеснявате или да не се притеснявате - това е въпросът, поне що се отнася до инфлацията. Отговорът е: притеснявайте се.

След като бележи годишен темп от 1.4% през януари и 1.7% през февруари, инфлацията в САЩ скочи до 2.6% през март, което накара някои експерти, включително самия Оракул от Омаха, да бият алармата за нарастващите цени. "Виждаме значителна инфлация", каза Уорън Бъфет на присъстващите на годишното събрание на акционерите на Berkshire Hathaway миналата седмица.

Представяме седем стратегии, които да намалят притеснението ви за инфлацията - и дори да ви помогнат да спечелите.

Увеличете своите доходи

Когато настъпи инфлация, можете да мислите за нея по два основни начина: единият е, че цените се увеличават; другият е, че щатският долар губи стойност. Така или иначе погледнато, печеленето на повече пари е доста безопасно решение.

Ако в момента сте без работа, или се налага да се справяте с намалени работни часове, помислете дали да не използвате допълнителното време, с което разполагате, за да развиете набора си от умения и да се позиционирате за по-голяма заплата.

Можете да използвате тези умения, за да започнете странична свободна практика или да проверите най-новите обяви за работа, ако смятате, че е време за смяна на работата с такава с по-високо възнаграждение и повече възможности

Играйте на фондовия пазар

Акциите в исторически план са надминавали инфлацията в значителна степен, което ги прави един от най-силните защитнци срещу нея. Можете да използвате инфлацията в своя полза като инвестирате в сектори на икономиката, които могат да се възползват от повишаването на цените, като храна, технологии, строителни материали или енергия.

Публично търгуваните корпорации, като гигантът за потребителски продукти Procter & Gamble, веригата за бързо хранене Shake Shack и производителят на медицински доставки McKesson, или са повишили цените, или планират повишения в цените на продуктите си по-късно тази година.

Има редица иновативни приложения, които могат да ви помогнат да инвестирате на пазара. Претеглете плюсовете и минусите на всеки един, намерете правилния за вашите финансови нужди и влезте в играта.

Насочете се към скъпоценни метали

Страховете от инфлация винаги са били добри за "твърдите активи" като златото или сребро. И двата метала са се представили добре през последните пет години, като стойността на златото се е увеличила с 44% през този период, а среброто е поскъпнало дори повече - с 54%.

Можете да държите благородни метали директно, като купувате монети или кюлчета, или можете да предприемете по-творчески подход с инвестиции в индексни фондове, които държат физически злато и сребро.

Погледнете към пазара на недвижими имоти

Недвижимите имоти се оказаха една от най-надеждните дългосрочни инвестиционни теми, към които можете да се обърнете.

Американският жилищен пазар е в сериозна възходяща траектория от около четвъртото тримесечие на 2011 г., когато средната продажна цена беше малко над 221 000 долара за имот. В края на първото тримесечие на 2021 г. тази цена е вече 347 500 долара. Цените растат и почти навсякъде другаде в развития свят, включително в България.

Ако покупката на жилище е извън бюджета ви, можете да инвестирате в недвижими имоти, без да купувате собствени имоти, като влагате парите си в тръст за инвестиции в недвижими имоти или REIT.

Плаващите лихвени проценти не са ваш приятел

Когато инфлацията се повишава, нарастват и лихвените проценти. Ако имате дълг с плаващ лихвен процент като салдо по кредитна карта, повишаването на инфлацията ще доведе до по-високи лихвени такси.

Това важи особено за ипотечните кредити. Ако имате ипотека с плаващ лихвен процент, може да искате да поговорите с кредитора си за рефинансиране и вместо това да изберете фиксирана ставка. Това ще гарантира, че ще плащате същия лихвен процент, докато не решите да продадете дома си - или го рефинансирате отново с още по-ниска ставка.

Намалете дълга си

Ако носите значителен размер на дълга, но репо или ипотечен суап не са подходящи за вас, все още има опции за намаляване на размера на лихвите, които плащате на кредиторите си.

Един доказан метод за намаляване на цената на дълга ви, е да вземете заем за консолидация на дългове с по-ниска лихва. Като превърнете целия си дълг с висока лихва в един заем, ще бъде много по-лесно да бюджетирате около едно плащане на един кредитор, а не на няколко.

Останете на курса

Не всеки вярва, че скорошният скок на инфлацията е знак за нещата, които предстоят. Самият Бъфет каза, че изглежда инфлацията не пречи на много американци да харчат. "Хората имат пари в джоба си и плащат по-високите цени", каза той на своите привърженици в Berkshire Hathaway на срещата на 1 май. Така че, ако се чувствате достатъчно добре с текущите си финанси, за да поемете по-високите цени - и може би дори имате някакъв резерв, с който можете да инвестирате - може да искате да игнорирате шума и да продължите да правите това, което правите и в момента.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.