Жителите на Северозападна България са 3 пъти по-бедни от средните европейци. Стандартът на покупателна способност в региона е едва 29% от средния за Европейския съюз, а 5 от посочените 21 най-бедни европейски района са в България, показва проучване на Евростат.

Стандартът на живот в българския Северозапад е по-нисък дори от този във френската отвъдморска територия Майот в Индийския океан (остров, разположен в югоизточната част на Африка, между Мадагаскар и Мозамбик).

5 български региона са сред най-бедните в ЕС

5 български региона са сред най-бедните в ЕС

Хората в други 2 български района - Северен централен и Южен централен - също живеят около 3 пъти по-бедно от средния европеец. Тяхната покупателна способност е едва 34% от средната за ЕС. Подобно е положението и в Североизточна Румъния и Североизточна България. Малко по-добре е Югоизточният регион на страната ни.

Напълно противоположна е ситуацията в Западен Лондон - живеещите там са над 6 пъти по-заможни от средния европеец (611% по-висока покупателна способност). Най-богатият район на британската столица е и най-богатият в ЕС.

След лондончани се нареждат гражданите на Люксембург с над 2.5 пъти (257%) по-висок стандарт от средноевропейския, тези на Югоизточна Ирландия (217%), както и живеещите в столицата на Белгия и ЕС - Брюксел и в германския индустриален център Хамбург (по 200%).

Хората в Северозападна България са 20 пъти по-бедни от лондончани

Хората в Северозападна България са 20 пъти по-бедни от лондончани

Гражданите на английската столица са най-богатите европейци, сочат данни на Евростат

От 21 региона с БВП на човек под 50% от средното за ЕС, 5 са в България и съответно в Полша, 4 в Унгария, по 3 в Румъния и в Гърция и 1 във Франция, показват статистическите данни.

19 европейски региона са с БВП на човек 50% или повече от средното ниво за ЕС. 5 са в Германия, 3 във Великобритания, 2 в Австрия, по 1 в Белгия, Чехия, Дания, Ирландия, Франция, Холандия, Словакия, Швеция и Люксембург.