Китай изплаши търговците на биткойни и сложи край на еуфоричните дни за дигиталните пари.

Наскоро виртуалната валута достигна най-високите си стойности от три години насам, задържайки се на ниво 1100 долара.

Но от миналата седмица досега биткойните рязко поевтиняха. Стойностите на дигиталните монети се стопиха с 30 на сто. С това цената падна под 800 долара, достигайки ниво от 760 долара, пише CNN Money.

Причината се крие в разследването на китайските власти и засиления контрол над борси в азиатската държава, където се осъществява по-голямата част от търговията с биткойн.

"Страхът се крие в това, че [централната банка] ще налага строги или необосновани регулаторни изисквания на китайските борси за биткойн", коментира Петър Живковски, който е главен оперативен директор на платформата за търговия с дигиталните пари Whaleclub.

Финансови служители в Китай проверяваха борсите в Шанхай и Пекин в сряда, за да се провери дали те са се придържали към правилата за борба с прането на пари и други нормативни изисквания, сочи изявление на Китайската централна банка.

Една от китайските борси BTCC излезе с изявление, с което иска да успокои клиентите си:

"Всички операции в BTCC са нормални и продължаваме да работим активно с регулаторните органи", коментират от борсата, добавяйки, че очакват допълнителни срещи с официални лица по-късно тази седмица.