Всеки иска да живее безгрижен, щастлив и лесен живот, да се влюби, да се радва на страхотен секс и взаимоотношения, да изглежда перфектно, да изкарва пари, да бъде известен, почитан и уважаван до такава степен, че хората да му правят път и да се разделят като Червено море, когато влезе в стаята.

По-интересен въпрос, който вероятно никога не сте се питали досега, е колко болка искате в живота си. За какво сте готови да се борите? Именно това се оказва по-силният решаващ фактор за това в какво се превръща животът ни, смята писателят Марк Менсън, цитиран от Quartz.

Всеки иска да има изумителна работа и финансова независимост. Но не всеки иска да минава през 60-часова работна седмица, дълго пътуване до работа, противна бумащина и катерене по корпоративните йерархии. Хората искат да бъдат богати без риска, без жертвата, без забавеното удовлетворение, необходимо за натрупване на състояние.

„Всеки иска да прави страхотен секс и да има хубава връзка, но не всеки е готов да премине през трудните разговори, неловките мълчания, наранените чувства и емоционалната психодрама, за да стигне дотам. Хората искат да започнат собствен бизнес или да станат финансово независими. Но няма как да станете успешен предприемач, освен ако не намерите начин да оцените риска, несигурността, многократните провали и продължителната работа върху нещо, за което нямате идея дали ще бъде успешно или не”, посочва Менсън.

Той е на мнение, че щастието изисква борба. Това, което извличаме от живота, не се определя от добрите чувства, които желаем, а от това на какви лоши чувства сме склонни и способни да издържим, за да стигнем до хубавите преживявания.

Качеството на живота ви не се определя от качеството на положителните ви преживявания, а от качеството на отрицателните. А да си добър при справянето с негативни изживявания е да си добър в справянето с живота.